U subotu 15. veljače 2020. godine, u području zaštićenog predjela Pod Gredom u blizini naselja Vid, na nekoliko lokacija izbio je požar tršćaka. Uslijed jakog vjetra gašenje požara bilo je teško kontrolirati, a vatra se u određenom trenutku približila i stambenim i gospodarskim objektima. Na teren su izašli vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Metković na čelu sa zapovjednikom postrojbe. Zahvaljujući velikom naporu vatrogasaca kuće su obranjene od požara. Međutim, požar tršćaka proširio se na veći dio zaštićenog područja pod trskom, koji je vatrogascima bio teško dostupan za gašenje sa zemlje.

Zbog nepristupačnosti terena i jačih udara vjetra u gašenje požara tršćaka pozvan je kanader u cilju spašavanja zaštićenog područja Pod Gredom i pripadajuće bioraznolikosti, posebice životinjskih vrsta (ptice, kornjače, zmije, žabe, ribe, jegulje, vidre, kukci, leptiri i sl.).

Predjel Pod Gredom zaštićen je u kategoriji posebnog ornitološkog rezervata sukladno Zakonu o zaštiti prirode (Narodne novine broj 80/13, 15/18, 14/19 i 127/19). Ujedno je i područje zaštićeno u sklopu europske ekološke mreže Natura 2000 kao područje očuvanja značajno za ptice. Također područje je zaštićeno i na međunarodnoj razini u sklopu Ramsarske konvencije, s ciljem očuvanja močvarnih vlažnih staništa. Time je iskazana njegova važnost kao područja velike bioraznolikosti koju je potrebno očuvati, budući pružaju značajne koristi za život čovjeka.

Područje doline Neretve u smislu zaštite prirode iznimno je važno i vrijedno područje na nacionalnoj, europskoj i međunarodnoj razini, a ujedno predstavlja i područje močvarnih vlažnih staništa koji osiguravaju značajne funkcije potrebne za život čovjeka. Stoga je na operativnom nivou načelno dogovoreno kako će se ubuduće za gašenje požara tršćaka zbog nepristupačnosti terena u pomoć gašenju pozivati zračne snage. Samim time podignut će se pitanje požara tršćaka i šumskih požara na području delte Neretve na višu razinu Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova te Hrvatske vatrogasne zajednice središnjeg državnog ureda. Riječ je o samo jednom segmenatu u nastojanjima da se spriječe daljni kontinuirani požari tršćaka koji pred sobom gutaju prirodne vrijednosti doline Neretve te ostavljaju spaljene i oku neprivlačne krajobraze.

Ovim putem molimo sve stanovnike i posjetitelje doline Neretve, ukoliko uoče vatru na otvorenom prostoru da isto prijave vatrogascima pozivom na broj 193 ili neposredno pozivom na jedinstveni broj za hitne službe 112.

Snimku požara, ustupljenu od strane Javne vatrogasne postrojbe Metković, možete pogledati na sljedećoj poveznici:

https://youtu.be/uy4N97aGE1A