DJELATNICI JAVNE USTANOVE NA ZIMSKOM PREBROJAVANJU PTICA MOČVARICA
U sklopu akcije „Europskog prebrojavanja ptica močvarica 2012.god.“, na poziv Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovali su 14. siječnja 2012. god. na Zimskom prebrojavanju ptica močvarica.

Spomenuto prebrojavanje provodilo se uz stručno vodstvo gosp. Bariše Ilića, voditelja Ornitološke postaje Metković Hrvatskog ornitološkog društva i suradnika Zavoda za Ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Prebrojavanje se odvijalo na području Neretve – međunarodno važnom području za ptice u sklopu obuhvata Nacionalne ekološke mreže.
Krajnji cilj spomenute akcije je prebrojavanjem obuhvatiti što veće područje i što veći broj lokaliteta. U svrhu popularizacije i zaštite prirode na mnogim lokacijama, ovaj događaj organizira se svake godine tijekom siječnja jer su tada sve ptice močvarice stigle na svoja zimovališta.

Svake godine u ovom tradicionalnom prebrojavanju samo u Hrvatskoj sudjeluju deseci promatrača, a broj prebrojanih ptica prelazi stotinjak tisuća. Prebrojavaju se i ptice i promatrači, dok se europskog koordinatora izvještava putem nacionalnih koordinatora.

Tijekom prebrojavanja na lokalitetu Ušće rijeke Neretve najbrojnije su bile slijedeće vrste: galeb klaukavac, riječni galeb, veliki vranac i mala bijela čaplja.

Na lokalitetu Crepina najbrojnije su bile slijedeće vrste: mlakuša i škanjac.

Na lokalitetu Parila najbrojnije su bile slijedeće vrste: kržulja, patka zviždara, galeb klaukavac, vivak i žalar cirikavac.