Zimsko prebrojavanje ptica vodarica, zimovalica – International Waterbird Census (IWC)

Djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i članovi Ornitološkog društva Brkata sjenica iz Metkovića sudjelovali su i ove godine u globalnom prebrojavanju ptičjih vrsta vezanih uz vlažna, slatkovodna i morska staništa.

Najmasovnije svjetsko prebrojavanje ptica tradicionalno se odvija sredinom siječnja, a svoj uspjeh uvelike zahvaljuje brojnim pridruženim volonterima. Dugogodišnje prebrojavanje omogućuje praćenje promjena u broju, sastavu i rasprostranjenosti populacija pojedinih vrsta uz veliki edukacijski značaj.

U našoj su županiji najpoznatija i najvrjednija staništa ptica vodarica delte rijeke Neretve, koja je ujedno i jedno od najvažnijih zimovališta ovih vrsta u Hrvatskoj. Na tom području tradicionalno zimuju veći brojevi patki, vranaca (kormorana), liski, galebova i dr., a za neke je delta glavno ili jedino zimovalište u našoj zemlji.

Tijekom 14. i 15. siječnja 2017. na tom je području prebrojano više od 8 tisuća jedinki različitih vrsta vodarica, što govori o značaju delte na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Ptice vodarice, zimovalice, najčešće u manjim brojevima, nalazimo i u drugim dijelovima Dubrovačko-neretvanske županije, tako da su prebrojavanjem obuhvaćeni ciljni lokaliteti na potezu od Konavoskog polja do Malostonskog zaljeva u mjestu Drače.

Veliko zahlađenje u Europi ovog siječnja, dovelo je do povećane brojnosti crnogrlog gnjurca (Podiceps nigricollis), ćubastog gnjurca (Podiceps cristatus) i crnogrlog plijenora (Gavia arctica).