S ciljem očuvanja zaštićenih područja Dubrovačko-neretvanske županije, od odloženog komunalnog otpada, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, u organizaciji Grada Dubrovnika, priključila se i ove godine na svjetsku akciju čišćenja Zelena čistka – World Cleanup Day! 19. rujna 2020. godine.

Jedna od ovogodišnjih lokacija bilo je zaštićeno područje park-šume Velika i Mala Petka gdje su djelatnici Javne ustanove, u suradnji s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Čilipi prikupili odbačeni komunalni otpad, od čega je najviše zabilježeno staklo i plastika. Sudjelovanjem u navedenoj akciji, Javna ustanova je još jednom naglasila važnost podizanja svijesti javnosti, ali i pojedinca o očuvanja zelenih površina za zdravlje i život ljudi kao i svih opasnosti koje predstavljaju ugrozu za njihovo očuvanje u budućnosti.

Osim park-šume Velika i Mala Petka, akcija je obuhvatila i trasu starog vodovoda, Srđ – plato ispred Muzeja Domovinskog rata i područje prema Strinčjeri, područje ispod dječjeg igrališta uz Eko-centar u Mokošici, Šipan – Suđurađ, Lokrum – podmorje i obalu uvale Portoč s prikupljenih 450 kg miješanog komunalnog, ambalažnog (plastika i staklo) te glomaznog otpada.

Problem nakupljanja otpada na divljim odlagalištima još je prisutan, a većina divljih odlagališta sadrži otpad iz domaćinstava, ali i velike količine građevinskog i glomaznog otpada. Broj takvih odlagališta u čitavom je svijetu zabrinjavajuće velik, što je potaknulo volontere na akciju globalnih razmjera i organizaciju Svjetskog dana čišćenja.

Zelena čistka na području Grada Dubrovnika, održana je na više lokacija s preko 130 volontera i dio je globalnog pokreta Let’s do it! i godišnjih akcija World Cleanup koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva. Ideja World Cleanup Day krenula je 2008. godine iz Estonije kada je otprilike 50 000 stanovnika ove male države za svega pet sati očistilo cijelu zemlju od nepropisno odloženog otpada. Danas globalni pokret Let’s do it! okuplja 180 država i preko 21 milijun volontera iz cijelog svijeta u akcijama čišćenja i održavanja našeg planeta zelenom oazom.

Kroz svoje redovno poslovanje, prepoznavajući problem odlaganja komunalnog i neporpisanog otpada u prirodi, Javna ustanova će i dalje provoditi te se dobrovoljno priključivati akcijama koje doprinose zajedničkom očuvanju prirodne baštine i bioraznolikosti Dubrovačko-neretvanske županije.