Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i ove godine priključila se svjetskoj akciji World Cleanup Day! održanoj 24. rujna 2022. godine u organizaciji Grada Dubrovnika.

Djelatnici Javne ustanove, uz podršku i pomoć djelatnika i učenika Gimnazije Dubrovnik, proveli su akciju čišćenja zaštićenog područja park-šume Velika i Mala Petka u gradu Dubrovniku. Prikupljeno je približno 35 kilograma otpada, ponajviše plastike, tkanine, stakla, odbačenih kućanskih uređaja i sl.

Zajedničkom akcijom čišćenja, koja se u Republici Hrvatskoj održava već desetu godinu zaredom, nastoji se probuditi svijest o utjecaju čovjeka na prirodu i okoliš te približiti važnost odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja prirode i planeta Zemlje za buduće generacije.

Zelena čistka dio je globalnog pokreta Let’s do it! i godišnjih akcija World Cleanup koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva. Ideja World Cleanup Day krenula je 2008. godine iz Estonije kada je otprilike 50 000 stanovnika ove male države za svega pet sati očistilo cijelu zemlju od nepropisno odloženog otpada. Danas globalni pokret Let’s do it!  okuplja 180 država i preko 50 milijuna volontera iz cijelog svijeta u akcijama čišćenja i održavanja našeg planeta zelenom oazom.

Velika i Mala Petka zaštićena je u kategoriji park-šume sukladno Zakonu o zaštiti prirode (Narodne novine br. 80/13, 14/18, 15/19 i 127/19) 1987. godine. Predjel je zaštićen zbog razvijene cjelovite šume alepskog bora (Pinus halepensis) u samom gradu Dubrovniku. Posebice je zanimljiv krajobraz uz morsku obalu s vrlo strmim i nepristupačnim obalnim strmcima, a koji je izložen intenzivnom i snažnom abrazijskom djelovanju južnih vjetrova i valova s otvorenog mora. Kao zelena pluća grada, Velika i Mala Petka su među posljednjim cjelovitim zelenim površinama u okolici. Upravo iz tog razloga, neizmjerna je njezina vrijednost s krajobraznog, biološkog i edukativnog stajališta.

Javna ustanova prepoznala je u svom radu problem ilegalnog odlaganja otpada, posebice u zaštićenim područjima s velikim brojem posjetitelja, te nastoji kontinuirano, u sklopu redovne djelatnosti ali i dobrovoljno, priključivanjem akcijama čišćenja predmetnog tipa, pridonijeti očuvanju zaštićenih područja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Ovim putem zahvaljujemo Gradu Dubrovniku na pozivu i pruženoj podršci u organizaciji ovogodišnje Zelene čistke te dubrovačkim gimnazijalcima na pridruženom sudjelovanju u ovoj hvale vrijednoj akciji.