Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i ove godine priključila se svjetskoj akciji World Cleanup Day! održanoj 19. travnja 2024. godine u organizaciji Grada Dubrovnika.

Djelatnici Javne ustanove, uz podršku i pomoć djelatnika DVD-a Koločep, proveli su akciju čišćenja uvala i šumskog područja unutar obuhvata zaštićenih područja park-šume Donje Čelo te park-šume Gornje Čelo na otoku Koločepu. Prikupljeno je približno 20 kilograma otpada, pri čemu je najveći dio činio stiropor.

Zajedničkom akcijom čišćenja, koja se u Republici Hrvatskoj održava već trinaestu godinu zaredom, nastoji se probuditi svijest o utjecaju čovjeka na prirodu i okoliš te osvijestiti važnost odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja prirode i planeta Zemlje za buduće generacije.

Zelena čistka dio je globalnog pokreta Let’s do it! i godišnjih akcija World Cleanup koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva. Ideja World Cleanup Day krenula je 2008. godine iz Estonije kada je otprilike 50 000 stanovnika ove male države za svega pet sati očistilo cijelu zemlju od nepropisno odloženog otpada. Danas globalni pokret Let’s do it!  okuplja 180 država i preko 50 milijuna volontera iz cijelog svijeta u akcijama čišćenja i održavanja našeg planeta zelenom oazom.

Donje i Gornje Čelo zaštićeni su u kategoriji park-šuma sukladno Zakonu o zaštiti prirode (Narodne novine br. 80/13, 14/18, 15/19 i 127/19) 1951. godine. Riječ je o krajobrazno i estetski vrijednom krajoliku uz morsku obalu, na čijim strmim obalama rastu karakteristične vrste ovoga podneblja, čija je vrijednost prepoznata na nacionalnoj razini a i šire.

Javna ustanova prepoznala je u svom radu problem ilegalnog odlaganja otpada te nastoji kontinuirano, u sklopu redovne djelatnosti ali i dobrovoljno, priključivanjem akcijama čišćenja predmetnog tipa, pridonijeti očuvanju zaštićenih područja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Ovim putem zahvaljujemo Gradu Dubrovniku na pozivu i pruženoj podršci u organizaciji ovogodišnje Zelene čistke.