„Zdrav za 5!“ u dolini Neretve

Dubrovačko-neretvanska županija u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije, Zavodom za javno zdravstvo, proteklog je vikenda u dolini Neretve održala edukaciju u sklopu nacionalnog preventivnog Projekta “Zdrav za 5!” kojeg provode Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Projekt “Zdrav za 5!” usmjeren je na prevenciju ovisnosti i zlouporabe alkohola, droga i igara na sreću te promociju pro-socijalnog, preventivnog i zaštitnog djelovanja uz razvijanje socio-emocionalnih vještina kod djece i mladih, podizanje razine svijesti o vlastitoj ulozi u očuvanju životne, školske i radne okoline te podizanje razine samosvijesti o odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja i sigurnosti.

Osnovni ciljevi Projekta “Zdrav za 5!” su aktivno mijenjanje stavova i štetnih životnih navika o ovisnosti, mijenjanje stavova o nužnosti zaštite okoliša i prirode, podizanje razine samosvijesti o odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja i usvajanje zdravih stilova života. Projekt “Zdrav za 5!” provodi se kroz interaktivne edukacije i eko radionice u školama, kontinuirano tijekom školske godine.

U jutarnjim satima u Gradskom kulturnom središtu Metković održala se Izložba i odabir najboljih učeničkih radova na temu “Moja Neretva”, a prikazan je i film “Ljudi sa Neretve”, koji prikazuje tradicionalne aktivnosti koje se već stoljećima odvijaju na području rijeke Neretve, kao i način života na tom području s početka 20. stoljeća.

Nakon toga organiziran je posjet zaštićenom području značajnog krajobraza Predolac-Šibenica. Na ovoj lokaciji učenici su se upoznali s radom Hrvatske gorske službe spašavanja, čiji su im članovi govorili o aktivnom boravku u prirodi i predstaviti opremu koju koriste u svojim akcijama spašavanja. Predstavnici MUP-a održali su prezentaciju jednog od načina detekcije opojnih sredstava, uključivanjem obučenog psa za detekciju droga.

U nastavku su sudionici posjetili naselje Vid i Spomenik knezu Domagoju, s kojeg mjesta se pruža pogled na cijelu dolinu rijeke Neretve. Tu se govorilo o promjenama i izazovima kroz koje je delta rijeke Neretve prošla tijelom 19. i 20. stoljeća, kao i prijetnjama s kojima se suočava, u suvremenom načinu korištenja ovog prostora, zaštita okoliša i prirode.

Prilikom posjeta Posebnom ihtiološko-ornitološkom rezervatu Jugoistočni dio delte rijeke Neretve, predstavnik Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ govorio je o zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama i staništima na području delte rijeke Neretve.