Svjetski dan ptica selica

Svjetski dan ptica selica (World Migratory Bird Day) ove godine obilježava se 14. svibnja i 08. listopada pod motom: Zbog ptica noću prigušite svjetla! Inicijativa za obilježavanje pokrenuta je pod pokroviteljstvom međunarodnog Sporazuma o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA) i Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (Bonska konvencija).

Obilježavanjem ovog dana potiče se podizanje razine svijesti stanovnika Zemlje o svjetlosnom onečišćenju i njegovim negativnim učincima na ptice selice, kao i poticanje ključnih donositelja odluka koji imaju ulogu u rješavanju problema svjetlosnog onečišćenja za donošenje mjera smanjenja svjetlosnog onečišćenja.

Naime, uporaba umjetnog svjetla koja u svijetu raste za dva posto godišnje, utječe na mnogobrojne vrste ptica. Svjetlosno onečišćenje ugrožava ptice selice. Dezorijentira ih tijekom noćnog leta, doprinosi kolizijama ptica sa staklom, remeti njihove unutarnje satove te ih onemogućuje u dugim seobenim letovima.

Svjetski dan ptica selica počeo se obilježavati 1993. godine u Americi s ciljem dizanja svijesti javnosti o važnosti zaštite i očuvanja ptica selica, kao i o važnosti međunarodne suradnje u zaštiti i očuvanju ptica selica. Za razliku od drugih međunarodnih dana, ovaj se obilježava dva dana u godini, a to su druga subota u mjesecu svibnju i druga subota u mjesecu listopadu. Ovo sezonsko dvodnevno obilježavanje povezano je s cikličnošću seobe ptica koje se ponavljaju svake godine u proljetnim i jesenskim mjesecima.

Seobe su važan segment u životu mnogih životinjskih vrsta koje se sele najviše radi hrane i razmnožavanja, a putovi migracija raznovrsni su i prožeti mnogim preprekama. Migracijske vrste kreću se diljem svijeta; trčeći, plivajući, leteći, povezujući različite države i kontinente na svojim migracijskim rutama. Na tom zahtjevnom putu ptice se tijekom seobe osim oluja i ostalih vremenskih nepogoda, suočavaju s ratom zahvaćenim područjima, krivolovom, žicama dalekovoda, elisama vjetroelektrana i uništavanjem odmorišta (osobito isušivanjem močvarnih područja).