Kao zaključni dio projekta CREW, 22. i 23. srpnja 2021. godine održana je završna online konferencija koja je okupila projektne partnere, hrvatske i talijanske institucije za zaštitu prirode kao i ostale goste.

Glavni cilj projekta je doprinos zaštiti i obnovi biološke raznolikosti močvarnih područja, potičući koordinaciju i povećanje učinkovitosti upravljanja močvaranim područjima u Europskoj uniji uspostavljanjem riječnih ugovora kao i zajedničke baze podataka ciljanih područja.

Konferenciju je otvorio Benno Albrecht, rektor Sveučilišta Iuav Venecija koje je ujedno vodeći projektni partner, nakon čega je predstavnica talijanskog Ministarstva za ekološku tranziciju Teresa Federico objasnila na koji način funkcionira talijanski model upravljanja močvarnim područjima upravo na primjeru implementacije Sporazuma za očuvanje močvarnih staništa.

Slijedile su prezentacije projektnih partnera o odrađenim aktivnostima koje su dosad realizirane u njihovim ciljanim područjima.

Drugog dana prisutnima se, u ime Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, obratio Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode naglašavajući da je sam projekt CREW, ali i potpisivanje Sporazuma, u vidu dugoročne suradnje, učinkovit alat za daljnju borbu za očuvanje i zaštitu doline rijeke Neretve, koja je međunarodno prepoznata uvrštavanjem na Ramsarski popis močvarnih područja od međunarodne važnosti.

Tema okruglog stola, koji je okupio stručnjake zaštite prirode kao i implementacije Sporazuma o očuvanju i zaštiti močvarnih područja, bila je strategija, prekogranična suradnja kao i razmjena iskustava u izazovima upravljanja močvarnim područjima u Republici Hrvatskoj i Italiji.

Pored Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, partneri s hrvatske strane su Javne ustanove Natura Jadera i Natura Histrica, dok su s talijanske strane, pored vodećeg partnera IUAV, Comune di San Benedetto Del Tronto, Riviera Bassa Friulana, Patto Territoriale Ofantino i University of Camerino.

Javna ustanove jedna je od 8 partnera u projektu, koji obuhvaća ciljano područje delte rijeke Neretve gdje je u sklopu svog redovnog poslovanja, dužna održavati stabilno stanje područja, Natura 2000 staništa i vrsta. Ovim projektom definirat će se prikladni ciljevi upravljanja prekogranične suradnje te na taj način omogućiti definiranje odgovarajućih zaštitnih mjera.

Projekt se sufinancira iz programa INTERREG ITALIJA – HRVATSKA ukupne vrijednosti 1.836.947,50 eura, dok ukupne aktivnosti Javne ustanove iznose 202.025,00 eura. Trajanje projekta je od 01. prosinca 2018. do 31. kolovoza 2021. godine.