Dvodnevna radionica Stvaranje eko-turističke ponude u zaštićenim područjima – prilike i prijetnje ciljevima očuvanja u organizaciji institucije za zaštitu prirode WWF Adria, održana je u Zagrebu, 15. i 16. svibnja 2019. godine, kao aktivnost projekta DestiMED, u sklopu kojeg je WWF pomogao osmišljavanje dviju eko-turističkih ponuda u Nacionalnom parku Kornati i u Parku prirode Lastovsko otočje.

Radionica je okupila predstavnike institucija dvadesetak hrvatskih zaštićenih područja, među kojima i županijske javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva turizma i Instituta za turizam, ali i poslovnog sektora (Intrepid Travel – PEAK, Šibenik Plus). Kroz predstavljanje rezultata projekta DestiMED, kako od strane WWF-a, tako i projektnih partnera IUCN-a i NP Kornati, prisutnima je dana ideja kako razraditi eko-turistički paket. U tome su im dodatno pomogli i djelatnici u sektoru turizma koji su svojim znanjem i iskustvom ukazali na možebitne izazove.

Nakon prvog terorijskog dana radionice, sudonici su, u praktičnom dijelu, imali prilike razvijati svoj eko-turistički izlet. Prilikom planiranja potencijalnog turističkog paketa, važan naglasak upravo je bio na zaštiti prirode i zaštićenim područjima te razmjernom korištenju prirodnih dobara prilikom posjećivanja zaštićenim lokalitetima. Cilj navedene radionice bio je potaknuti razvoj eko-turističkih izleta u zaštićenim područjima Hrvatske uz održivo korištenje prirodne baštine sa svrhom razvoja selektvnih oblika turizma i proširenja turističke sezone na cijelu godinu.