Dana 01. listopada 2020. godine u 00:00 započinje natjecanje Hrvatsko stablo 2020. godine, a za titulu pobjednika natječe se osam kandidata: Impresivni gorostas – hrast cer (Quercus cerris L.) iz Visokog (Varaždinska županija); Uskočka lipa na Žumberku – Velelisna lipa (Tilia platyphillos Scop.) iz Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje (Zagrebačka županija), Lepa lipa – Velelisna lipa (Tilia platyphyllos Scop.) iz Sluma (Istarska županija); Prošlost u budućnosti – Priča o Juliusu Žirku – Hrast lužnjak (Quercus robur L.) iz Grada Siska (Sisačko-moslavačka županija); Cedar u Perivoju mladenaca – vječno lijepa sjećanja na Opatiju – Atlaski cedar (Cedrus atlantica ‘Glauca’ (Endl.) Carriere) iz Opatije (Primorsko-goranska županija); Lovrecove platane – Javorolisna platana (Platanus x acerifolia (Aiton) Willd.) iz Svetog Urbana (Međimurska županija); Baka maslina – Maslina (Olea europaea L.) iz Kaštel Štafilića (Splitsko-dalmatinska županija) te Najstarija Medulinka – Košćela (Celtis australis L.) iz Medulina (Istarska županija).

Glasovanje započinje 01. listopada 2020. godine u 00:00h i trajat će do 31. listopada 2020. godine do 23:59h. Pobjednik natjecanja Hrvatsko stablo 2020. godine proglasit će se 06. studenog 2020. godine. Nacionalni koordinator natjecanja za Republiku Hrvatsku, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, pobjednika natjecanja Hrvatskog stabla 2020. godine, u ime  Republike Hrvatske kandidirat će na finale natjecanja Europsko stablo 2021. godine, sastavljenog od pobjednika nacionalnih natjecanja. Pobjednik natjecanja Europsko stablo 2021. godine proglasit će se na Svjetski dan šuma 21. ožujka u Bruxelles-u s čime završava natjecanje Stablo godine (Tree of The Year) za tekuću godinu.

Upute za glasovanje:

  • Stranici za glasovanje se pristupa direktno putem poveznice – https://zastita-prirode-dnz.hr/glasaj-za-hrvatsko-stablo-godine/. Također stranici se može pristupiti putem službene stranice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije (https://zastita-prirode-dnz.hr/).
  • Glasovati se može za samo jednog kandidata. Nakon odabira željenog kandidata potvrdite svoj glas klikom na internet stranici.
  • Dozvoljeno je jednom glasovati s istog računala, prijenosnog računala i/iIi mobilnog uređaja.
  • Glasovanje započinje 01. listopada 2020. godine u 00:00h i traje do 31. listopada 2020. godine do 23:59h.
  • Od 22. listopada 2020. godine do dana proglašenja pobjednika natjecanja Hrvatskog stablo 2020. godine (06. studenog 2020. godine) rezultati glasovanja neće biti vidljivi.

Cilj natjecanja je promocijom priča o pojedinim stablima značajnim za život lokalne zajednice promovirati bioraznolikost i prirodna bogatstva Republike Hrvatske diljem Europske unije sa svrhom podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite i očuvanja prirode, kao i važnosti prirodnih vrijednosti i bioraznolikost te usluga ekosustava za život čovjeka i opstanak čovječanstva. Poseban naglasak daje se na važnosti očuvanja šumskih ekosustava, ali i pojedinačnih stabala, koja su iznimno važna za život čovjeka, posebice kao tvornice hrane i kisika.

Natjecanjem se nastoji privući stanovništvo i potaknuti  lokalne zajednice da se aktivno uključe u zaštitu i očuvanje vrijedne i jedinstvene prirodne baštine Republike Hrvatske.

Od 2011. godine natjecanje se održava svake godine u pojedinim državama diljem Europe. a 2017. godine natjecanju se priključila se i Republika Hrvatska prihvaćanjem kandidature Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kao nacionalnog koordinatora ispred Republike Hrvatske. Osim što je Javna ustanova izabrana za nacionalnog koordinatora natjecanja Europsko stablo godine, ujedno organizira i provodi nacionalno natjecanje Hrvatsko stablo godine. Partneri u provođenju ovog projekta Javnoj ustanovi su Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske šume d.o.o. te Hrvatsko agrometeorološko društvo. Natjecanje Stablo godine prepoznato je diljem Europe i država članica Europske unije.

Ponosni smo što je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije ispred Republike Hrvatske nositelj natjecanja, a ujedno i promotor prirodne baštine Republike Hrvatske. Pred nama je zaista jedan velik, zahtjevan i odgovoran posao te ćemo uložiti sve napore kako bi na najbolji mogući način promovirali prirodnu baštinu Republike Hrvatske, posebice onu zaštićenu, kojom se Republika Hrvatska zaista može dičiti i ponositi. Nadamo se da će isto prepoznati građani Republike Hrvatske te da ćemo svake godine imati sve više finalista i glasova u nacionalnom natjecanju Hrvatsko stablo godine.

Svim finalistima Hrvatskog stabla 2020. godine želimo uspjeh u natjecanju, te ovim putem pozivamo sve građane da se uključe u proces javnog glasovanja za Hrvatsko stablo 2020. godine!