Natjecanje Europsko stablo 2024. godine započinje 01. veljače 2024. godine i trajat će do 22. veljače 2024. godine. Republiku Hrvatsku ove godine predstavljat će Murva na Skradinskom buku s pričom Zelena dama nacionalnog parka Krka – pobjednik nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo 2023. godine. Riječ je o približno 400 godina starom stablu bijelog duda (Morus alba L.) sa Skradinskog buka, koje je smješteno u Nacionalnom parku Krka na desnoj obali rijeke ispod ostataka mlinice Budim, a simbol je svilene prošlosti i slatke sadašnjosti. Upravo se u Skradinu u prvoj polovici 19. stoljeća nalazilo najveće uzgajalište svilene bube u Dalmaciji,a tridesetih godina 19. st. Skradin je, uz Rab, bio najveći proizvođač čahura dudova prelca u Dalmaciji, a njihova proizvodnja rasla je do šezdesetih godina 19. st. Nažalost s pojavom bolesti duda (murve) proizvodnja dudova prelca naglo je pala, te je početkom 20. st. Skradin bio jedino mjesto u Dalmaciji u kojemu se odvijala proizvodnja čahuri i svile, no ta je proizvodnja, zbog niskih cijena, zamrla pred Prvi svjetski rat.

U izboru za pobjednika natjecanja Europsko stablo 2024. godine natječe se 15 kandidata. Uz Murvu sa Skradinskog buka, predstavnika Republike Hrvatske, na natjecanju Europsko stablo 2024. godine sudjeluju i sljedeći kandidati:

 • Hrast koji pamti obitelj Pálffy – Slovačka
 • Camellia – Portugal
 • Hrast Kaņepju – Latvija
 • Stablo patrijarha Litve – Litva
 • Drvo kruške usred polja – Češka
 • Cedar koledža Sainte-Marie – Belgija
 • Srce vrta – Poljska
 • The Maria Lime – Nizozemska
 • Milenijski hrast – Ukrajina
 • Španjolski hrast La Vega – Španjolska
 • Tisuću godina staro stablo masline Luras – Italija
 • Viiraltov hrast – Estonija
 • Plačuća bukva iz Bayeuxa – Francuska
 • Wrexham’s Acton Park pitomi kesten – Velika Britanija

Javno glasovanje započinje putem online stranice https://www.treeoftheyear.org/vote  dana 01. veljače 2024. godine s početkom u 00:00 sati, te završava 22. veljače 2024. godine u 16:00 sati. Glasovati se može s jedne e-mail adrese. Za vrijeme cijelog trajanja natjecanja, glasovanje će biti tajno, a privremeni poredak bit će objavljen 08. i 15. veljače 2024. godine putem medija.

Pobjednik natjecanja proglasit će se 21. ožujka 2024. godine na svečanoj ceremoniji proglašenja koja će se održati uživo u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Upute za glasovanje:

·         pristupiti stranici https://www.treeoftheyear.org/vote

·         odabrati dva kandidata i glasovati;

·         za potvrdu odabira kandidata u naznačeno mjesto upisati e-mail adresu;

·         glas će biti uvažen tek nakon potvrde link-a koji dobijete na e-mail adresu.

Međunarodno natjecanje Stablo godine naglašava važnost starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini, te za razliku od ostalih natjecanja, nastoje se pronaći i promovirati stabla ukorijenjena u život i rad ljudi, koja svojom pričom svjedoče o prošlosti i suživotu s ljudima.

Međunarodno natjecanje Stablo godine održano je prvi put 2011. godine. Inspirirano je popularnim festivalom Stabla godine, koji već dugi niz godina u Češkoj Republici organizira Češka udruga za zaštitu okoliša.

Organizator natjecanja je Environmental Partnership Association (EPA) u suradnji s European Landowners Organisation i Europskom komisijom.

Svake godine natjecanju se priključuje stotine tisuća glasača diljem Europe i šire. Republika Hrvatska natjecanju se priključila 2017. godine kada je prihvaćena kandidatura Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije za nacionalnog koordinatora natjecanja ispred Republike Hrvatske. Time je, u partnerstvu s Fakultetom šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim šumama d.o.o. i Hrvatskim agrometeorološkim društvom, Javna ustanova postala i organizatorom nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo godine.

Dosadašnji hrvatski predstavnici na europskom natjecanju Stablo godine bili su Azijska platana na trgu u Trstenom s osvojenim 7. mjestom 2018. godine, Gupčeva lipa iz Gornje Stubice s osvojenim 11. mjestom 2019. godine, Zaljubljeni Ginko iz Daruvara s osvojenim 2. mjestom 2020. godine, Košćela – Najstarija Medulinka Čokoladno stablo naših uspomena s osvojenim 10. mjestom 2021. godine, Mamutovac – Stoljetni div u srcu Slavonije s osvojenim 11. mjestom 2022. godine, te Hrast lužnjak iz Drežničkog polja sa osvojenim 16. mjestom 2023. godine.

Ovim putem, pozivamo Vas da glasate za Murvu na Skradinskom buku te svojim glasom podržite Republiku Hrvatsku u natjecanju Europsko stablo 2024. godine kako bismo zajednički doprinijeli promociji prirodne baštine Republike Hrvatske.

Hrvatskom kandidatu – Murvi na Skradinskom buku želimo puno sreće i uspjeha na europskoj pozornici tijekom veljače 2024. godine!