Natjecanje Europsko stablo 2023. godine započinje 01. veljače 2023. godine i trajat će do 28. veljače 2023. godine. Republiku Hrvatsku ove godine predstavljat će Hrast lužnjak iz Drežničkog polja s pričom o Čarobnoj šumi – pobjednik nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo 2022. godine. Riječ je o približno 250 godina starom stablu hrasta lužnjaka (Quercus robur L.). Hrast je smješten unutar Drežničkog polja, područja ekološke mreže Natura 2000 i jedno je od brojnih stabala hrastova koja vjekovima rastu u krškom Drežničkom polju. Prostor na kojemu ovaj hrast raste nalazi se u sklopu šume na nadmorskoj visini od 440 metara. Posebnom ovu šumu čini što s proljeća i na jesen polje kao magijom postaje jezero, a od šume ostaju vidljivi najviši vrhovi krošanja poput ovog hrasta.

U izboru za pobjednika natjecanja Europsko stablo 2023. godine natječe se 16 kandidata. Uz Hrast iz Drežničkog polja, predstavnika Republike Hrvatske, na natjecanju Europsko stablo 2023. godine sudjeluju i sljedeći kandidati:

 1. Obična kruška iz Klerkena iz Belgije;
 2. Platana iz Bugarske;
 3. Stablo kruške u Drásovu iz Češke Republike;
 4. Crvenolisna bukva iz Estonije;
 5. Markizov hrast iz Nizozemske;
 6. Žalosna bukva s planine Cassel iz Francuske;
 7. Platanin „most“ iz Mađarske;
 8. Sēja hrast iz Latvije;
 9. Divovski fikus Botaničkog vrta u Palermu iz Italije;
 10. Hrast Fabrykant iz Poljske;
 11. Eukaliptus iz Contigea iz Portugala;
 12. Kolonija stabala jabuka iz Krolevtsija iz Ukrajine;
 13. Hrast lužnjak – zmajev hrast iz Slovačke;
 14. Španjolski hrast San Roquea iz Španjolske;
 15. Tisa opatije Waverley Abbey iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Javno glasovanje započinje putem online stranice https://napety-fe.azurewebsites.net/vote dana 01. veljače 2023. godine s početkom u 08:00 sati, te završava 28. veljače 2023. godine u 23:59 sati. Glasovati se može s jedne e-mail adrese. U razdoblju od 22. do 28. veljače 2023. godine rezultati glasovanja bit će nevidljivi.

Pobjednik natjecanja proglasit će se 21. ožujka 2023. godine na svečanoj ceremoniji proglašenja koja će se održati uživo u Europskom parlamentu.

Upute za glasovanje:

–              pristupiti stranici https://napety-fe.azurewebsites.net/vote;

–              odabrati dva kandidata i glasovati;

–              za potvrdu odabira kandidata u naznačeno mjesto upisati e-mail adresu;

–              glas će biti uvažen tek nakon potvrde link-a koji dobijete na e-mail adresu.

Međunarodno natjecanje Stablo godine naglašava važnost starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini, te za razliku od ostalih natjecanja, nastoji se pronaći i promovirati stabla ukorijenjena u život i rad ljudi, koja svojom pričom svjedoče o prošlosti i suživotu s ljudima.

Međunarodno natjecanje Stablo godine održano je prvi put 2011. godine. Inspirirano je popularnim festivalom Stabla godine, koji već dugi niz godina u Češkoj Republici organizira Češka udruga za zaštitu okoliša.

Organizator natjecanja je Environmental Partnership Association (EPA) u suradnji s European Landowners Organisation i Europskom komisijom.

Svake godine natjecanju se priključuje stotine tisuća glasača diljem Europe i šire. Republika Hrvatska natjecanju se priključila 2017. godine kada je prihvaćena kandidatura Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije za nacionalnog koordinatora natjecanja ispred Republike Hrvatske. Time je, u partnerstvu s Fakultetom šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim šumama d.o.o. i Hrvatskim agrometeorološkim društvom, Javna ustanova postala i organizatorom nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo godine.

Dosadašnji hrvatski predstavnici na europskom natjecanju Stablo godine bili su Azijska platana na trgu u Trstenom s osvojenim 7. mjestom 2018. godine, Gupčeva lipa iz Gornje Stubice s osvojenim 11. mjestom 2019. godine, Zaljubljeni Ginko iz Daruvara s osvojenim 2. mjestom 2020. godine, Košćela – Najstarija Medulinka „Čokoladno stablo naših uspomena“ s osvojenim 10. mjestom 2021. godine te Mamutovac – Stoljetni div u srcu Slavonije s osvojenim 11. mjestom 2022. godine.

Ovim putem, pozivamo da glasate za Hrast lužnjak iz Drežničkog polja te svojim glasom podržite Republiku Hrvatsku u natjecanju Europsko stablo 2023. godine kako bismo zajednički doprinijeli promociji prirodne baštine Republike Hrvatske.

Hrvatskom kandidatu – Hrastu lužnjaku iz Drežničkog polja želimo puno sreće i uspjeha na europskoj pozornici tijekom veljače 2023. godine!