Natjecanje Europsko stablo 2021. godine počinje 01. veljače 2021. godine i trajat će do 28. veljače 2021. godine.

Međunarodno natjecanje Europsko stablo godine, koje naglašava važnost starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini, ove godine održat će se deseti put zaredom. Za razliku od ostalih, ovim natjecanjem nastoje se pronaći stabla ukorijenjena u život i rad ljudi koja svojom pričom svjedoče o prošlosti i povezanosti s ljudima.

Ove godine Republiku Hrvatsku predstavljat će pobjednica nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo 2020. godineNajstarija Medulinka. Riječ je o 115 godina starom stablu košćele ili ladonje (Celtis australis L.), kojega je kandidirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kao nacionalni koordinator natjecanja. Smještena na medulinskom trgu, gdje godinama unatrag prati višestoljetne običaje, druži se s mještanima i gostima. Svjedoči projekcijama filmova kao i predstavama, plesu uz ljetne koncerte i pjevanju za božićne blagdane, kada se posebno dotjera i svojom raskoši uveseljava stanovnike. Međutim, najviše se veseli dječjoj igri i smijehu koje uvijek rado počasti magičnim čokoladnim bobicama.

Izboru za pobjednika natjecanja Europsko stablo 2021. godine moći ćete pristupiti javnim glasovanjem i odlučiti između 14 kandidata natjecanja, koje svake godine privlači sve veći broj zaljubljenika prirodnih vrijednosti. Uz Najstariju Medulinku, predstavnicu Republike Hrvatske, na natjecanju Europsko stablo 2021. godine sudjelovat će i sljedeći kandidati:

 • Četverostruki pobjednik iz Belgije;
 • Stara murva iz Bugarske;
 • Jabuka nedaleko od Lidmaňa iz Češke Republike;
 • Pouplie iz Francuske;
 • Platana iz Curinge iz Italije;
 • Judino drvo na brežuljku crkve u Mélykútu iz Mađarske;
 • Drevno majčino stablo iz Nizozemske;
 • Lipa Sv. Ivana Nepomuka iz Poljske;
 • Platana Pedra IV, zvanog Rossio iz Portugala;
 • Drevna azijska platana iz Ruske Federacije;
 • Drevni hrast iz Drnave iz Slovačke;
 • Tisućljetna crnika iz Lecine iz Španjolske;
 • Neuništivo stablo iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Javno glasovanje započinje putem online stranice www.treeoftheyear.org u ponedjeljak 01. veljače 2021. godine u 00:00 sati i trajat će do 28. veljače 2021. godine u 00:00 sati. Glasovati se može s jedne e-mail adrese. U razdoblju od 22. do 28. veljače 2021. godine rezultati glasovanja bit će tajni.

Pobjednik natjecanja proglasit će se na on-line ceremoniji u Bruxellesu 17. ožujka 2021. godine u sklopu međunarodne konferencije Planting for the Future.

Upute za glasovanje:

–           pristupiti stranici www.treeoftheyear.org;

–           odabrati dva kandidata i glasovati;

–           za potvrdu odabira kandidata u naznačeno mjesto upisati e-mail adresu;

–           glas će biti uvažen tek nakon što kliknete na link koji dobijete na e-mail adresu;

–           link putem kojega se može pristupiti stranici na hrvatskom jeziku je: https://treeoftheyear.org/CR.

Međunarodno natjecanje Europsko stablo godine započelo je 2011. godine.  Inspirirano je popularnim festivalom stabla godine, koji već dugi niz godina u Češkoj Republici organizira Češka udruga za zaštitu okoliša.

Organizator natjecanja je Environmental Partnership Association (EPA) u suradnji s European Landowners Organisation i Europskom komisijom.

Svake godine natjecanju se priključuje stotine tisuća glasača diljem Europe i šire. Republika Hrvatska natjecanju se priključila 2017. godine kada je prihvaćena kandidatura Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije za nacionalnog koordinatora natjecanja ispred Republike Hrvatske. Time je, u partnerstvu sa Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim šumama d.o.o. i Hrvatskim agrometeorološkim društvom, Javna ustanova postala organizatorom nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo godine.

Kandidaturom Azijske platane u Trstenom na trgu za Europsko stablo 2018. godine, osvajanjem 7. mjesta, potvrđeno je po prvi puta sudjelovanje Republike Hrvatske na međunarodnom natjecanju. Godine 2019. Republiku Hrvatsku predstavljala je Gupčeva lipa, zaštićeni spomenik prirode osvajanjem 11. mjesta, dok je 2020. godine, na europskom natjecanju, Republiku Hrvatsku predstavljao Zaljubljeni Ginko iz Daruvara, osvojivši impresivno 2. mjesto.

Ovim putem pozivamo Vas da glasate za Čokoladno stablo naših uspomena – Najstariju Medulinku i svojim glasom podržite Republiku Hrvatsku u natjecanju Europsko stablo 2021. godine kako bismo zajednički doprinijeli promociji prirodne baštine Republike Hrvatske a posebice one zaštićene – najvrijednijeg resursa s kojim raspolažemo.