U tijeku je natjecanje Hrvatsko stablo 2019. godine, a za titulu pobjednika natječe se šest kandidata: Hrast lužnjak (Quercus robur L.) iz prašume Prašnik (Stara Gradiška, Brodsko-posavska županija); Ginko (Ginkgo biloba L.) iz Daruvara (Bjelovarsko-bilogorska županija); Hrast kitnjak (Quercus petraea (Matt.) Liebl.) iz Vojakovačkog Osijeka (Koprivničko-križevačka županija); Hrast lužnjak (Quercus robur L.) iz park-šume Maksimir (Grad Zagreb); Velelisna lipa (Tilia grandifolia Ehrh.) iz Visokog (Varaždinska županija) te Bijela murva (Morus alba L.) iz Brtonigle (Istarska županija).

Natjecanje je započelo 01. kolovoza 2019. godine u 00:00h i trajat će do 15. rujna 2019. godine do 00:00h. Pobjednik natjecanja proglasit će se na svečanoj ceremoniji 22. listopada 2019. godine na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nacionalni koordinator Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, pobjednika natjecanja Hrvatskog stabla 2019. godine, u ime  Republike Hrvatske kandidirat će na finale natjecanja Europsko stablo 2020. godine, sastavljenog od pobjednika nacionalnih natjecanja. Pobjednik natjecanja Europsko stablo godine proglašava se na Svjetski dan šuma 21. ožujka u Bruxelles-u s čime završava natjecanje Stablo godine (Tree of The Year) za tekuću godinu.

Upute za glasovanje:

  • Stranici za glasovanje se pristupa direktno putem poveznice – https://zastita-prirode-dnz.hr/glasaj-za-hrvatsko-stablo-godine/.Također stranici se može pristupiti putem službene stranice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije (https://zastita-prirode-dnz.hr/).
  • Glasati se može za samo jednog kandidata. Nakon odabira željenog kandidata potvrdite svoj glas klikom na internet stranici.
  • Glasati se može samo jednom s istog računaIa, prijenosnog računala i/iIi mobitela.
  • Glasanje traje od 01. kolovoza 2019. godine u 00:00h i do 15. rujna 2019. godine do 00:00h.
  • Od 11. rujna 2019. do dana proglašenja pobjednika natjecanja Hrvatskog stablo 2019. godine (22. listopada) rezultati glasovanja bit će tajni.

Cilj natjecanja je da se promocijom priča o pojedinim stablima značajnim za život lokalne zajednice promoviraju bioraznolikost i prirodna bogatstva Republike Hrvatske diljem Europske unije sa svrhom podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite i očuvanja prirode, kao i važnosti prirodnih vrijednosti i bioraznolikost za život čovjeka i opstanak čovječanstva. Poseban naglasak daje se na važnosti očuvanja šuma, šumskih ekosustava, ali i pojedinačnih stabala koja su iznimno važna kao tvornice kisika za život čovjeka.

Također, natjecanjem se nastoji privući stanovništvo i potaknuti  lokalne zajednice da se aktivno uključe u zaštitu i očuvanje vrijedne i jedinstvene prirodne baštine Republike Hrvatske.

Vrlo je važno sudjelovati u natjecanju kako bi se promovirala bogata i raznolika priroda Republike Hrvatske, a posebno ona zaštićena, najvrijedniji resurs kojim Republika Hrvatska raspolaže.

Od 2011. godine natjecanje se održava svake godine u pojedinim državama diljem Europe. a 2017. godine natjecanju se priključila se i Republika Hrvatska prihvaćanjem kandidature Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kao nacionalnog koordinatora ispred Republike Hrvatske. Osim što je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije izabrana za nacionalnog koordinatora natjecanja Europsko stablo godine, ujedno organizira i provodi nacionalno natjecanje Hrvatsko stablo godine. Partneri u provođenju ovog projekta Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije su Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske šume d.o.o. te Hrvatsko agrometeorološko društvo. Natjecanje Stablo godine prepoznato je diljem Europe i država članica Europske unije.

Ponosni smo što je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije ispred Republike Hrvatske nositelj natjecanja, a ujedno i promotor prirodne baštine Republike Hrvatske. Pred nama je zaista jedan velik, zahtjevan i odgovoran posao te ćemo uložiti sve napore kako bi na najbolji mogući način  promovirali prirodnu baštinu Republike Hrvatske, posebice onu zaštićenu, kojom se Republika Hrvatska zaista može dičiti i ponositi. Nadamo se da će isto prepoznati građani Republike Hrvatske te da ćemo svake godine imati sve više finalista u nacionalnom natjecanju Hrvatsko stablo godine.

Svim finalistima Hrvatskog stabla 2019. godine želimo uspjeh u natjecanju, te ovim putem pozivamo sve građane i institucije da se uključe u proces javnog glasovanja za Hrvatsko stablo 2019. godine!