Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije započela je nominacijski proces za odabir Hrvatskog stabla 2020. godine. Prijave će se zaprimati od 13. srpnja do 20. rujna 2020. godine, nakon čega slijedi izbor finalista te javno glasovanje za odabir pobjednika nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo 2020. godine. Pobjednik natjecanja Hrvatsko stablo 2020. godine nominirat će se ispred Republike Hrvatske na natjecanje Europsko stablo 2021. godine.

Javna ustanova, kao koordinator natjecanja ispred Republike Hrvatske, u suradnji sa Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim šumama d.o.o. te Hrvatskim agrometeorološkim društvom posljednje četiri godine organizira i provodi natjecanje Hrvatsko stablo godine. Važno je istaknuti veliki uspjeh hrvatskog predstavnika Ginkga iz Daruvara koji je na natjecanju Europsko stablo 2020. godine između 16 finalista pobjednika nacionalnih natjecanja osvojio drugo mjesto. Dokaz je to velike popularizacije natjecanja u Hrvatskoj kao i promocije prirodne baštine Republike Hrvatske na europskoj razini.

Natjecanjem Hrvatsko stablo godine nastoji se istaknuti značenje starih stabala koja zaslužuju našu brigu i očuvanje za generacije koje dolaze. U središtu priče nisu samo ljepota, veličina ili starost stabala, nego i povijesne crtice o životnom vijeku stabla i njegovoj povezanosti s ljudima. Promocijom priče o pojedinim stablima značajnim za život lokalnih zajednica nastoji se podići svijest javnosti o značenju i važnosti očuvanja bioraznolikosti za život čovjeka i opstanak čovječanstva.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane pravne i fizičke osobe iz Republike Hrvatske da nominiraju svoga predstavnika na natjecanje Hrvatsko stablo 2020. godine. Sve dodatne informacije dostupne su putem poveznice: https://www.zastita-prirode-dnz.hr/stablo-godine/natjecanje/.