Između šesnaest kandidata na ovogodišnjem natjecanju za Europsko stablo 2020. godine, Republiku Hrvatsku predstavljao je Zaljubljeni Ginko iz Daruvara te osvojio sjajno drugo mjesto. Ginko (Ginkgo biloba L.) iz Daruvara pobjednik je nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo 2019. godine, a sada se može pohvaliti i uspjehom na europskoj pozornici. S ukupno 28.060 glasova smjestio se iza pobjednika natjecanja – Čuvara poplavljenog sela iz Republike Češke, dok je treće mjesto pripalo ruskoj Usamljenoj topoli.

Zaljubljeni Ginko spomenik je parkovne arhitekture smješten ispred južnog ulaza u dvorac Antuna Jankovića u Daruvaru. Starost mu se procjenjuje na oko 240 godina, a riječ je o najstarijoj vrsti drveća na Zemlji za koju se procjenjuje da postoji više od 200 milijuna godina. Daruvarsko stablo najveće je i najstarije te vrste u Hrvatskoj a drugo najstarije u Europi. Pobjedničko stablo muški je primjerak ginka kojega Daruvarci nazivaju Adam. Svojom raskošnom krošnjom i opsegom debla većim od sedam metara uživa zaštitu sukladno Zakonu o zaštiti prirode (Narodne novine broj 80/13, 15/18, 14/19 i 127/19). U njegovoj sjeni raste ženski primjerak stabla ginka po imenu Eva. Upravo je ova biblijska priča o dva stabla koja slave ljubav i život osvojila srca brojnih zaljubljenika u prirodu i stable.

Priču o Zaljubljenom Ginku  na nacionalno natjecanje prijavila je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije, dok ga je kao nacionalnog pobjednika za europsko natjecanje kandidirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije – nacionalni koordinator natjecanja.

Natjecanje Europsko stablo 2020. godine trajalo je od 01. do 29. veljače 2020. godine te je ukupno zabilježeno 285.174 glasova. Natjecanje Europsko stablo godine prvi put je  organizirano 2011. godine, a otada je broj zemalja sudionika narastao s 5 na 16 čime se povećao broj sudionika uključenih u organizaciju kao i broj glasača. Ovogodišnje natjecanje ujedno je 10. obljetnica osnutka natjecanja. Tradicionalna ceremonija proglašenja pobjednika koja se tradicionalno održava u Europskom parlamentu u Bruxellesu ove godine održana je putem videoprijenosa budući da su veći javni skupovi zabranjeni kao posljedica trenutne pandemije koronavirusa.

Cilj natjecanja je promocija biološke raznolikosti i prirodnih bogatstava diljem Europske unije. Natjecanjem se nastoje promicati pojedinačna stabla i njihovo značenje u prirodnoj i kulturnoj baštini a koja iziskuju našu brigu i zaštitu. Europsko stablo godine, za razliku od drugih natjecanja, ne usmjerava se na ljepotu, veličinu ili dob stabla, nego na njegovu priču i povezanost s ljudima.

Pripreme za natjecanje Hrvatsko stablo 2020. godine već su u tijeku, a početak nominacija očekuje se u travnju ove godine. Pobjednik ovogodišnjeg natjecanja za Hrvatsko stablo godine bit će kandidiran za novog predstavnika Republike Hrvatske na natjecanju Europsko stablo 2021. godine. Pozivamo sve zaljubljenike u prirodu i stabla na sudjelovanje.

Ovim putem čestitamo Zaljubljenom Ginku na osvojenom drugom mjestu te Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije na ovogodišnjem doprinosu promociji natjecanja i angažmanu.