Da li će Ginku iz Daruvara zaljubljenost pomoći da osvoji prvo mjesto na natjecanju Europsko stablo 2020. godine, pitanje je koje ćemo pričekati do 21. ožujka 2020. godine. Naime, upravo je daruvarski zaljubljenik, kandidiran od strane Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije, pobjednik natjecanja Hrvatsko stablo 2019. godine s osvojenih 20.129 glasova. Zaljubljeni Ginko kao pobjednik natjecanja dobitnik je nagrade Istraživanje zdravstvenog stanja i statike stabla upotrebom sigurnih i neagresivnih metoda rezistografiranja i zvučnog tomografiranja, koju je osigurao Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Svečana dodjela zahvalnica kandidatima i nagrada ovogodišnjem pobjedniku, upriličena je na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, 22. listopada 2019. godine u organizaciji nacionalnog koordinatora natjecanja Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, kao i partnera na projektu Hrvatske šume d.o.o., Hrvatskog agrometeorološkog društva i Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Pobjednika nacionalnog natjecanja, u ime Republike Hrvatske, nacionalni koordinator Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kandidirat će u studenom 2019. godine na finale natjecanja Europsko stablo 2020. godine, sastavljenog od pobjednika nacionalnih natjecanja.

Za titulu Hrvatskog stabla 2019. godine se natjecalo šest kandidata: Hrast lužnjak iz prašume Prašnik iz Stare Gradiške, Ginko iz Daruvara, Hrast kitnjak iz Vojakovačkog Osijeka, Hrast lužnjak iz park-šume Maksimir, Lipa iz Visokog te Bijela murva iz Brtonigle. Cilj natjecanja je podizanje svijesti javnosti o važnosti očuvanja i zaštite šuma, šumskih ekosustava te svakog pojedinačnog stabla, posebice zaštićenih za život čovjeka. Natjecanje je započelo 01. kolovoza 2019. godine i trajalo do 15. rujna 2019. godine, a svoj glas dalo je čak 44.695 glasača.

Poredak kandidata natjecanja Hrvatsko stablo 2019. godine:
1. Ginko iz Daruvara s pričom Zaljubljeni ginko s osvojenih 20.129 glasova;
2. Velelisna lipa iz Visokog s pričom Belina lipa s osvojenih 19.258 glasova;
3. Hrast lužnjak iz Maksimira s pričom Gradski dečko Dedek s osvojenih 3.417 glasova;
4. Hrast kitnjak iz Vojakovačkog Osijeka s pričom Hrast visovi s osvojena 984 glasa;
5. Hrast lužnjak iz prašume Prašnik s pričom Gaibijin hrast s osvojena 772 glasa;
6. Bijela murva iz Brtonigle s pričom Čuvar kuća – simbol prošlih vremena, tradicije i identiteta s osvojenih 135 glasova.

Republika Hrvatska prvi je puta sudjelovala na natjecanju Europsko stablo 2018. godine i tada zauzela 7. mjesto kandidaturom Azijske platane u Trstenom na trgu, zaštićenog spomenika parkovne arhitekture. Ove godine Republiku Hrvatsku na natjecanju Europsko stablo 2019. godine predstavljala je Gupčeva lipa, zaštićeni spomenik prirode koja je zauzela 11. mjesto.

Pozivamo sve da se uključe u glasovanje za Europsko stablo 2020. godine, koje će se odvijati od 01. veljače do 28. veljače 2020. godine i daju svoj glas Ginku iz Daruvara. Pobjednika natjecanja saznat ćemo u Briselu, 21. ožujka 2020. godine na Svjetski dan šuma.

Naglašavamo da je važno sudjelovati u natjecanju kako bi se promovirala bogata i raznolika priroda Republike Hrvatske, a posebno ona zaštićena, najvrjedniji resurs kojim naša zemlja raspolaže. Imamo se čime dičiti i ponositi te pokazati Europi sve prirodne vrijednosti kojima Republika Hrvatska obiluje.