Povodom Dana Europe 09. svibnja, tijekom vikenda 08. i 09. svibnja 2021. godine u dolini Neretve održao se zanimljiv program za sve uzraste. Naime, u subotu 08. svibnja 2021. godine, održana je aktivnost stručne edukacije Upoznajmo zaštićenu bioraznolikost Baćinskih jezera za učenike osnovnih i srednjih škola s područja doline Neretve. Vikend druženje nastavilo se i u nedjelju, 09. svibnja 2021. godine na sam Dan Europe usponom na Babinu Gomilu.

Izlet na Baćinska jezera privukao je dvadesetak učenika osnovnih i srednjih škola iz područja doline Neretve, koji su, povodom Dana Europe i Međunarodnog Dana ptica selica, godišnje globalne kampanje posvećene podizanju svijesti o pticama selicama i potrebi međunarodne suradnje u njihovom očuvanju, pod motom Pjevaj, leti i vini se poput ptice! imali priliku, pod stručnim vodstvom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije naučiti nešto više o zaštićenoj bioraznolikosti Baćinskih jezera (gmazovi, vodozemci, ptice, vretenci) području ekološke mreže Natura 2000.

Edukativna šetnja, uz podršku Regionalne razvojne agencije DUNEA, održala se uz pomoć interpretativnog alata, interpretacijskih ploča koje su postavljene u području Baćinskih jezera u sklopu projekta Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve.

Tijekom edukativne šetnje, učenici su posjetili promatračnicu za bioraznolikost u Baćinskim jezerima, sufinanciranu također u sklopu navedenog projekta uz pomoć EU fondova, odnosno Operativnog programa konkurentnost i kohezija. Promatračnica je uređena na način da interpretira zaštićena bioraznolikost na interaktivan način s ciljem valorizacije prirodne baštine navedenog područja. Osmišljena je na način da pruža veliku količinu edukativnih elemenata kao i informacija koje će svakom posjetitelju uljepšati dolazak. Budući je smještena na rubu jezera, učenici su, uz uvodno predavanje o selektivnom obliku turizma promatranju ptica (Birdwatching), promarali uz pomoć dalekozora, ptičji svijet na jezerima. Kroz posebne prozore, unutar promatračnice, također su promatrali biološku raznolikost samog područja.

Za sam Dan Europe, 09. svibnja 2021. godine, organiziran je uspon na Babinu Gomilu i obilazak videonadzora doline rijeke Neretve, omogućen kroz EU projekt Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve. Uspon je vodilo Hrvatsko planinarsko društvo Sniježnica uz stručno vodstvo Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalne agencije DUNEA. Postavljeni videonadzor bila je jedna od aktivnosti Javne ustanove kroz predmetni projekt u svrhu nadzora, odnosno rane detekcije početnih (inicijalnih) i prevencije požara tršćaka, ali i šumskih požara.

Nakon uvodnih pozdrava, tridesetak sudionika krenulo je na uspon prema Babinoj Gomili, na mikrolokaciju postavljenog videonadzora. Prilikom uspona, pružali su se predivne vizure doline rijeke Neretve s pogledom na zašićene dijelove prirode, odnosno posebne ornitološke rezervate (Modro oko i jezero Desne, Orepak, Pod Gredom, Prud, Kuti) kao i na ihtiološko-ornitloški rezervat Ušće Neretve te značajni krajobraz Predolac-Šibenica. Nakon dolaska na vrh Babine Gomile, Javna ustanova održala je kratko predavanje o bioraznolikosti područja Doline rijeke Neretve te simulacijom slike na mobilnom uređaju, pokazala na kojem principu radi postavljeni videonadzor.

Cilj postavljanja kamera bio je nadzor, odnosno rana detekcija početnih (inicijalnih) i prevencija požara tršćaka, ali i šumskih požara. Na taj način omogućen je nadzor cijelog područja Neretve, a posebice nepristupačnih terena tzv. ševara. Kamerama, koje nadziru predmetno područje, upravlja Javna vatrogasna postrojba Metković. Također, kamere su umrežene u postojeći sustav protupožarnog videonadzora Dubrovačko-neretvanske županije koji je smješten u operativnom vatrogasnom centru u Dubrovniku te su umrežene u sustav nadzora Službe za zaštitu od požara i Službe čuvara prirode Javne ustanove.