uvala Žuljana

U naselju Žuljana na poluotoku Pelješcu u predjelu od uvale Vučina do plaže Kremena dana 03. lipnja 2022. godine (petak), održat će se ekološka akcija čišćenja podmorja i kopnenog dijela u okviru projekta Plastic Free Zone-Zaštićena područja Dubrovačko-neretvanske županije bez plastike za zdravije i zelenije sutra, od 10:00h do 13:00h, u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Akcija čišćenja sufinancirana je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Okupljanje dionika održat će se ispred ugostiteljskog objekta „Riva ” dana 03. lipnja 2022. (petak) od 9:30h do 10:00h.

Ovim putem pozivamo volontere, lokalno stanovništvo i sve zainteresirane  građane da se pridruže u akciji čišćenja od uvale Vučine do plaže Kremena, dana 03. lipnja2022. od 10:00h!

Kontakt podaci za prijavu su : lkalafatovic@zastita-prirode-dnz.hr, tel:0953777591.

Otpad u moru je trenutno jedan od najvećih globalnih problema jer osim kroz ekološki negativni utjecaj, te negativni utjecaj na bioraznolikost mora, predstavlja golem rizik za zdravlje ljudi općenito s ogromnim ekonomskim posljedicama. Podmorje uvale Vučine stanišne je morske cvjetnice Posidonia oceanica, koja se još naziva i „ plućima Mediterana ” jedna je od najvažnijih izvora kisika kojim se opskrbljuje obalno more te ima ključnu ulogu u ublažavanju klimatskih promjena. Na globalnoj razini ova morska cvjetnica odgovorna je  za više od 10% ugljika sačuvanog u oceanu. Livade morske cvjetnice tvore stanište za širok spektar životinjskih vrsta, pružajući im hranu, zaklon i područje za razmnožavanje. Ovom akcijom čišćenja uvale Vučine podižemo svijest kako lokalnog tako i šireg stanovništva o problemima otpada u moru kao i važnosti očuvanja morskog ekosustava i pripadajuće bioraznolikosti. Također ova akcija će ukazati na potrebe čišćenja morskog okoliša te potaknuti lokalno stanovništvo na kontinuiranu brigu o moru, najvećem prirodnom ekosustavu a sve u cilju zaštite, očuvanja i održavanja zaštićenih područja i područja ekološke mreže Natura 2000 u području Dubrovačko-neretvanske županije.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane građane da nam se priključe u akciji čišćenja značajnog krajobraza uvale Vučine, te svojim sudjelovanjem doprinesu zaštiti i očuvanju morskog ekosustava, a posebice očuvanju zaštićenih staništa i vrsta.