Posjetiteljsko-interpretacijski centar dubrovačkog primorja Mauremys

Trajanje projekta: 2022 – 2027

OPIS PROJEKTA:

Predmetni centar obuhvatio bi uspostavljanje interpretativnog sadržaja i posjetiteljske infrastrukture. Također u sklopu takvog centra uspostavila bi se izdvojena stanica/laboratorij za zaštitu stanja riječne kornjače, što bi omogućilo obavljanje istraživanja i monitoringa na samom zaštićenom području, što je ujedno jedna od djelatnosti Javne ustanove pored zaštite, održavanje i promicanje zaštićenih dijelova prirode u cilju zaštite i očuvanja izvornosti prirode, osiguravanja neometanog odvijanja prirodnih procesa i održivog korištenja prirodnih dobara, te nadzora nad provođenjem uvjeta i mjera zaštite prirode za područje kojim upravlja.

CILJEVI:

Centar bi se nalazio u naselju Majkovi, a geografski smještaj  je odabran kako bi se uspostavilo središte i novi punkt zaštite prirode u blizini samog Grada Dubrovnika ali ostalih susjednih općina, Konavle i Župa dubrovačka, čime bi se ostvarila dosad izostavljena poveznica između zaštićenih dijelova prirode Dubrovačko-neretvanske županije, one južnije, Općine Župa Dubrovačka, Općine Konavle te Grada Dubrovnika, s onima sjevernijima na poluotoku Pelješcu i području delte Neretve. Osim toga, formiranje planiranog centra bi omogućilo potpuno novi interpretativni i edukativni sadržaj u Općini Dubrovačko primorje s ciljem očuvanja i zaštite zaštićenih prirodnih vrijednosti Općine Dubrovačko primorje, te cijele Dubrovačko-neretvanske županije u svrhu omogućavanja aktivnog upravljanja zaštićenim područjima.

VRIJEDNOST:

Ukupna vrijednost: 30.000.000,00 kn

Financiranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za izradu projektno-tehničke dokumentacije: 443.750,00 kn

PARTNERI:

Dubrovačko-neretvanska županija

Javna ustanova Regionalna razvoja agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA

Općina Dubrovačko primorje

Projekt Centar Majkovi
Projekt Centar Majkovi
Centar u Majkovima
Projekt Centar Majkovi
Potpisivanje Sporazuma Majkovi
Sufinanciranje Fonda za Centar u Majkovima