ZAŠTIĆENE PRIRODNE VRIJEDNOSTI U TURISTIČKOJ PONUDI

Kolika je zapravo uloga zaštićenih prirodnih vrijednosti u turističkoj ponudi te na koji način promovirati zaštićene prirodne cjeline Dubrovačko-neretvanske županije samo su neke od tema o kojima se raspravljalo tijekom radnog sastanka održanog 15. siječnja 2011.god. u prostorijama Županije.

Sastanku su prisustvovali predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša Marijana Petir, državni tajnik za turizam Ivo Mujo, zamjenica župana Marija Vučković, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Nike Sudarević, pročelnik Upravnog odjela za turizam, more i poduzetništvo Maro Kristić, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na pdručju Dubrovačko-neretvanske županije, profesor sa Šumarskog fakulteta Željko Španjol i direktori Turističkih zajednica županije i Konavala, Vladimir Bakić i Frano Herendija.

Saborska zastupnica Marijana Petir pohvalila je dosadašnju suradnju Županije i Saborskog odbora te je dodala kako je većina projekata pri kraju samim time što se preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osiguralo 95 milijuna kuna za financiranje čak 149 projekata na dubrovačkom području.

Prepoznavajući važnost promocije zaštićenih vrijednosti na području Županije u turističke svrhe, državni tajnik Ivo Mujo potaknuo je prisutne na prijavljivanje u sklopu natječaja Ministarstva turizma u kojem resorno Ministarstvo dodjeljuje bespovratna sredstva za razne turističke projekte u cilju unapređenja turističke industrije u Hrvatskoj.

Nakon sastanka, slijedio je obilazak samostana Sv. Vlaha u Pridvorju, značajnog krajobraza Konavoski dvori, rijeke Ljute, mlinica i stupa.