U organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i suradnji s Hrvatskim planinarskim društvom Sniježnica te Hrvatskim biospeleološkim društvom interaktivnom radionicom Šišmiši i što znamo o njima, 29. rujna 2019. godine u Stonu obilježena je 23. Međunarodna noć šišmiša, druga po redu u području Dubrovačko-neretvanske županije.

U okviru predavanja sudionici su imali prilike naučiti o biologiji i ekologiji šišmiša, njihovom ponašanju , eholokaciji, te o vrstama važnim za područje Republike Hrvatske i Stona. Nakon što su se sudionici upoznali sa životom šišmišima, kroz predavanje Prošetajmo zajedno podzemnim svijetom, spoznali  su nešto više o načinu kretanja u špiljama, osnovnim karakteristikama špilja i jama te o potrebnoj specijaliziranoj opremi za ulaz u speleološke objekte. Nakon predavanja, na zgradi Kneževog dvora demonstrirano je penjanje i spuštanje uz pomoć speleološke opreme. Uslijedio je edukativno-zabavni dio programa, gdje su djeca imala priliku iskoristiti nova znanja stečena na predavanjima kroz ispunjavanje kviza, izradu origami šišmiša, crtanje i bojanje šišmiša te izrezivanje maski s motivima šišmiša.

Kraj programa, obilježen je šetnjom u obližnjem parku, gdje se uz pomoć bat detector-a mogla utvrditi prisutnost šišmiša u Stonu. Najmlađi sudionici su neumorno šetali u iščekivanju zvukova koji su nastali očitavanjem na bat detector-u čija je osnovna funkcija mogućnost pretvaranja ultrazvuka šišmiša u zvukove čujne ljudskom uhu.

Međunarodna noć šišmiša obilježava se svake godine od 1997. godine pod okriljem Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša (EUROBATS) kojem se Republika Hrvatska kao članica priključila 2000. godine. Noć šišmiša obilježava se s ciljem prenošenja znanja o ovim sisavcima, njihovom načinu života, navikama i potrebama te važnoj ulozi u ekosustavima, kao i o potrebi njihova očuvanja i zaštite. Od 46 vrsta koje su prisutne na području Europe, u Hrvatskoj su zabilježene 33 vrste šišmiša i sve su strogo zaštićene vrste sukladno Zakonu o zaštiti prirode (Narodne novine br. (80/13, 15/18 i 14/19). Šišmiši su vrlo važna skupina sisavaca koja s više od 1300 vrsta čini oko četvrtine ukupnog broja sisavaca na svijetu. Važan su dio svjetskog ekosustava s obzirom da su bitna karika u oprašivanju biljaka koje cvatu noću, kontrolirajući brojnost noću aktivnih kukaca te predstavljaju indikator zdravog i čistog okoliša.

Budući da su šišmiši važan dio svih ekosustava u svijetu i predstavljaju bitan indikator stanja okoliša i biološke raznolikosti, od velikog je značenja osvijestiti javnost o važnosti njihove zaštite i očuvanja.