Požari tršćaka – naziv je radionica koje su se održale u Dječjem vrtiću Metković i njihovim podružnicama 27. travnja 2018. i predstavlja jednu od niz preventivnih mjera zaštite od požara, koje u okviru svoje djelatnosti, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kontinuirano provodi.

Radionica, koja je okupila oko 130-ero djece vrtićkog uzrasta, održana je s ciljem ukazivanja na opasnosti i posljedice od šumskih požara po prirodu i čovjeka, koje su svake godine, posebice za ljetnog razdoblja, prisutne u području doline Neretve ali i cijele Dubrovačko-neretvanske županije.

Nakon uvodnog dijela, kroz zabavnu i interaktivnu radionicu, prikazan je kratkometražni animirani film Požar nije šala s ciljem ukazivanja na posljedice koje požar uzrokuje šumskom ekosustavu. Djeci su također poklonjene tematske slikovnice Priča iz tršćaka koje na zanimljiv način prikazuju život doline Neretve, odnosno zaštitu ekosustava tršćaka kao i posljedicama koje uzrokuju požari.