Prošle su godine Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i partneri proveli projekt Edukacija o promatranju ptica i zaštiti prirode.

Volonteri su kroz dvije edukativne radionice izradili drvene kućice za strogo zaštićenu ptičju vrstu zlatovranu (Coracias garrulus). Kućice su izrađene na promatračnici za ptice smještenoj na ušću Neretve i u suradnji s Barišom Ilićem i HEP-om postavljene na dalekovode u području delte rijeke Neretve.

Druga se akcija odvila u konavoskom selu Komaji točnije u pustolovnom parku Cadmos village. Djeca iz osnovnih škola s područja Konavala izradila su kućice u svibnju 2017. godine koje su postavljene ove godine na odabrane lokacije u Konavoskom polju.

Jedino poznato područje gniježđenja ove vrste u Hrvatskoj su Ravni kotari u sjevernoj Dalmaciji. Međutim, puno je važnije da u susjednoj Crnoj Gori postoje odlični rezultati u naseljavanju kućica koje se postavljaju za zlatovrane jer je ta populacija puno bliže području naše županije.