U sklopu Dubrovnik outdoor ljetnog kampa za djecu, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije je u suradnji s Udrugom Dubrovnik outdoor i Zajednicom tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika održala edukativnu radionicu izrađivanja drvenih kućica za ptice, za djecu uzrasta od 7 do 12 godina.

Ljetni kamp za djecu organiziran je od 22. do 25. lipnja u pustolovnom parku Cadmos Village.

U uvodnom dijelu predavanja djeca su se upoznala s djelokrugom rada Javne ustanove, s osnovnim pojmovima zaštite prirode te zaštićenim prirodnim vrijednostima Konavala. Kroz predavanja, djeca su čula nešto više o karakterističkim vrstama životinja za to područje koje obitavaju na Sniježnici i Konavoskom polju (konavoski pijor, barska i riječna kornjača, šišmiši i vidra), s posebnim naglaskom na vrste ptica: velika sjenica (Parus major), pupavac (Upupa epops) i ćuk (Otus scops). U praktičnom dijelu djeca su izrađivala drvene kućice za ptice, koje su postavljene u krugu pustolovnog parka Cadmos Village.

Velika sjenica (Purus major) je najčešća vrsta sjenice u Republici Hrvatskoj. Prepoznatljiva je po kombinaciji crnobijele glave i crnog podbratka koji se proteže u obliku crne pruge sredinom svijetložutih donjih dijelova. Česta je u šumama, područjima s raštrkanim drvećem, šikarama s rijetkim drvećem, parkovima, voćnjacima  i vrtovima. Po selidbenom statusu, spada u gnjezdarice i stanarice (zimi migrira u toplije dijelove jedino radi hrane). Dobro se prilagođava uvjetima staništa pa ju često možemo pronaći i u kućicama za ptice. Aktivne je danju, hrani se kukcima, a zimi oraščićima i sjemenkama koje skuplja po niskom grmlju i na tlu. Snese 6-12 jaja na kojima sjede 12-15 dana. Mlade hrane oba roditelja.

Pupavac (Upupa epops) je ptica selica (zimi leti u toplije krajeve). Odlikuje ga dugi i tanki, pri vrhu svinuti kljun i na glavi ima istaknutu kukmu – perje crnog vrha i rašireno kao lepeza. Tijelo mu je obojeno varijantama svijetlo – smeđe do crvenkasto – smeđe boje, a krila su uočljiva crno – bijelo isprugano. Naseljava travnate i šumovite ravnice, poljoprivredne ravnice, voćnjake, vinograde, parkove i vrtove. Aktivan je danju, ali su dosta plašljive ptice. Ukoliko se nađe u opasnosti ispuštaja smrdljivu izlučevinu iz žlijezde koja se nalazi na stražnjem dijelu tijela. Ženka snese 5-8 jaja na kojima leži 12-16 dana, a mužjak joj donosi hranu. Hrani se uglavnom kukcima, glistama i sličnim životinjicama koje izvlači iz zemlje kopajući svojim dugim kljunom.

Ćuk (Otus scops) je jedini europski ćuk s uškama, pripada redu sovovki u koji spadaju i sove. Tijelo mu je sivosmeđe, ponekad riđe i crno isprugano, a glava s velikim očima i oštrim kljunom. Na svakoj nozi ima tri prsta s kandžama kojima hvata plijen. Hrani se malim glodavcima, manjim vrstama ptica, insektima, crvima te kukcima, glistama i sl. Naseljava predjele s raštrkanim drvećem, otvorene šume, poljoprivredne površine i parkove. Ženka snese 6-7 jaja, na njima leži sama, a mužjak je hrani. Ptići se izlegnu nakon 24-28 dana, a u gnijezdu provedu još 30-35 dana gdje ih oba roditelja hrane.

Cilj radionice bio je podizanje razine svijesti o zaštiti prirode, popularizacija prirodoslovlja, edukacija djece o važnosti ptica i očuvanju ptičjih staništa i biološke raznolikosti, uz istovremeno savladavanje tehničkih vještina i poticanje kreativnosti i inovativnosti.