ZAVRŠILE AGROMETEOROLOŠKE RADIONICE „ZAŠTITA OKOLIŠA I POLJOPRIVREDA“ I „ZAŠTITA OKOLIŠA I ŠUMSKI POŽARI“

U organizaciji Hrvatskog agrometeorološkog društva (HAgMD), u prostorijama Sveučilišta u Dubrovniku 22. ožujka 2014. i 24. ožujka 2014. održane su radionice „Zaštita okoliša i poljoprivreda“ i „Zaštita okoliša i šumski požari“ u okviru programa „Agrometeorologija u službi korisnika“.

Jedan od suorganizatora radionice bila je i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije ispred koje je djelatnica Marijana Miljas, mag.ing.silv., kao predsjednica Organizacijskog odbora, doprinijela realizaciji iste.

Provedba programa „Agrometeorologija u službi korisnika“ započela je u subotu 22. ožujka 2014. radionicom „Zaštita okoliša i poljoprivreda“ pod pokroviteljstvom Dubrovačko-neretvanske županije. Radionicu je svečano otvorio Župan Nikola Dobroslavić pri čemu je naglasio da županija prepoznaje važnost znanstveno-stručnog rada kroz financiranje ovakvih radionica. Župan je naglasion da Županija prepoznaje i važnost agrometeorologije za rad maslinara, vinogradara, vinara, pčelara s područja cijele Županije što pokazuje sama činjenica da će se na Srđ, u okviru međunarodnog projekta, postaviti meteorološki radar koji će doprinijeti svakodnevnom radu korisnika kojima je pravovremena agrometeorološka informacija od iznimnog značaja.

Stručni skup pozdravili su u ime organizatora Hrvatskog agrometeorološkog društva Predsjednica dr.sc. Višnjica Vučetić, suorganizatora Grada Dubrovnika gđa. Erna Raguž Lučić; Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije Ravnateljica mr.sc. Marija Crnčević, Zajednice maslinara i vinara na području Dubrovačko-neretvanske županije Predsjednik Mladen Bečić, Sveučilišta u Dubrovniku i Zavoda za mediteranske kulture voditeljica Laboratorija Sanda Desnica.

Radionica je okupila značajan broj maslinara, vinogradara i pčelara koji su mogli čuti zanimljiva predavanja iz područja agrometeorologije i poljoprivredne proizvodnje, vezanih uz utjecaj klimatskih promjena. Budući da su predavanje održali i gosti predavači prof. dr. sc. Levant Saylan s Fakulteta aeronautike i astronautike iz Istambula te dr. sc. Maja Žuvela – Aloise s Austrijskog zavoda za meteorologiju i geomagnetizam iz Beča, spomenuta radionica imala je i međunarodni karakter.

„Zaštita okoliša i poljoprivreda“ održala se pod pokroviteljstvom Dubrovačko-neretvanske županije, a doprinos u organizaciji radionice dao je i velik broj suorganizatora: Grad Dubrovnik, Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Državni hidrometeorološki zavod, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije, Sveučilište u Dubrovniku, Zajednica maslinara i uljara Dubrovačko-neretvanske županije, Turistička zajednica Grada Dubrovnika, Poljoprivredna savjetodavna služba, Udruga maslinara Dubrovnika, Općina Orebić, Općina Dubrovačko Primorje, Općina Ston i Grad Korčula.

U nedjelju 23. ožujka 2014. članovi Hrvatskog agrometeorološkog društva obišli su Konavle uz stručno vodstvo u okviru čega je, na OPG-u Novaković u Čilipima, održano pokazno orezivanje i prstenovanje masline pod stručnim vodstvom dr.sc. Željka Prgometa s Veleučilišta u Rijeci – Poljoprivrednog odjela Poreč te mr.sc. Stanislava Štambuka iz Poljoprivredne savjetodavne službe podužnice Splitsko-dalamtinske županije. Također je snimljen i prilog za Poljoprivrednu emisiju.

Program „Agrometeorologija u službi korisnika“ završen je 24. ožujka 2014. radionicom „Zaštita okoliša i šumski požari“. Radionica je okupila neočekivano velik broj sudionika iz cijele Dubrovačko-neretvanske županije, ali i sudionike iz Splitsko-dalmatinske županije te susjedne Crne Gore.

„Zaštita okoliša i šumski požari“ održana je pod pokroviteljstvom Hrvatske vatrogasne zajednice, a doprinos u organizaciji radionice dao je i velik broj suorganizatora: Grad Dubrovnik, Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Državni hidrometeorološki zavod, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije, Sveučilište u Dubrovniku, Javna ustanova Nacionalni park Mljet, Javna ustanova Rezervat Lokrum, Vatrogasna zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, Vatrogasna zajednica Grada Dubrovnika, Javna vatrogasna postrojba „Dubrovački vatrogasci“ i Hrvatske šume d.o.o., Uprava šuma Podružnica Split.

Radionicu je svečano otvorio Načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice mr.sc. Željko Popović pri čemu je naglasio da Dubrovačko-neretvanska županija spada u najugroženija područja vezano uz opasnost šumskih požara te da Hrvatska vatrogasna zajednica sufinanciranjem znanstvenih projekata i stručnog rada daje na važnosti edukaciji u okviru provođenja preventivnih mjera zaštite od požara, budući da se njihovim provođenjem poduzimaju radnje koje sprječavaju pojavu mogućih katastrofalnih požara, čime se dodatno otklanjaju izuzetno veliki troškovi sanacije i obnove požarišta. Naglasio je da Hrvatska vatrogasna zajednica već dugi niz godina prepoznaje važnost agrometeorologije za djelatnost vatrogasnih službi.

Stručni skup pozdravili su u ime organizatora Hrvatskog agrometeorološkog društva predsjednica dr.sc. Višnjica Vučetić te suorganizatora Dubrovačko-nretvanske županije zamjenik župana mr.sc. Davorko Obuljen; Grada Dubrovnika zamjenik gradonačelnika Željko Raguž; Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije Ravnateljica mr.sc. Marija Crnčević; Sveučilišta u Dubrovniku Prorektor dr.sc. Željko Kurtela; Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Zapovjednik Stjepan Simović, te Hrvatskih šuma d.o.o., Uprave šuma Podružnice Split Voditelj Uprave mr.sc. Zoran Đurđević.

Predavanja domaćih ali i inozemnih znanstvenika i stručnjaka koja obuhvaćaju klimatološka objašnjenja, njihov učinak na zaštitu poljoprivrede kao i šumske požare, privukla su 300 – njak korisnika i predstavnika različitih institucija kojima je agrometeorološka informacija neophodna u obavljanju njihovih djelatnosti. Agronomi, maslinari, vinari, pčelari, vatrogasci, šumari i djelatnici lokalnih i regionalnih samouprava te djelatnici iz sektora zaštite prirode i zaštite okoliša imali su priliku, tijekom trajanja radionica, dobivene agrometeorološke spoznaje i informacije primiti i u budućnosti primijeniti u svojim svakodnevnim djelatnostima u skladu s uočenim klimatskim promjenama, uz istovremenu maksimalnu zaštitu prirode kao i okoliša.