Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s Udrugom Ekološki osviještene Konavle, 03. listopada 2020. godine održala je radionicu Upoznajmo riječnu i barsku kornjaču  za djecu vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta u Domu kulture Čilipi.

Kroz predavanje, koristeći edukativnu mapu za bojanje i rezanje posebno prilagođenom ranom školskom uzrastu, djeca su se upoznala sa staništem ovih zaštićenih, ugroženih i rijetkih vrsta. Također, djeca su se upoznala sa razlikama u izgledu između riječne i barske kornjače te, zašto ih se ne smije uzimati iz prirode, uznemiravati ili ugrožavati na bilo koji način.

Riječna kornjača (Mauremys rivulata) obitava jedino u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, dok barska kornjača (Emys orbicularis) obitava gotovo u svim dijelovima Hrvatske. Autohtone su vrste slatkovodnih kornjača u Hrvatskoj i obje su strogo zaštićene, a ujedno i Natura 2000 vrsta.

Na prilagođen način približene su im životne navike slatkovodnih kornjača kao što su prehrana, sunčanje, izgled i polaganje jaja, ali i način na koje preživljavaju u nepovoljnim životnim uvjetima. Tijekom bojanja, izrezivanja i slaganja modela riječne i barske kornjače učenici su primjenili usvojeno znanje o razlikama u tjelesnim obilježjima kornjača koje će im pomoći u raspoznavanju vrsta u prirodi, te su vješto izradili zanimljive modele riječne i barske kornjače.

Glavna poruka ove radionice je:

  • ne zatrpavajmo i ne ograđujemo lokve, kanale i vodotoke – staništa kornjača
  • odgovorno se ponašamo prema egzotičnim kornjačama-kućnim ljubimcima jer njihovim puštanjem u prirodu možemo ugroziti riječne i barske kornjače u području Konavala.

Cilj ove radionice bio je podići razinu svijesti lokalnog stanovništva Općine Konavle o zaštiti prirode, te upoznati djecu na koji način svaki pojedinac može doprinijeti očuvanju riječne i barske kornjače u Konavlima.