U Osnovnoj školi Cavtat, 16. svibnja 2023. godine uručene su nagrade pobjednicima edu-eko igre „Čarolija recikliranja-pokažimo naše vještine“, koja se održavala od ožujka do svibnja 2023. godine. Igru je organizirao centar EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije, kojeg vodi Regionalna agencija DUNEA, a u natjecanju su sudjelovali svi osmi razredi Osnovne škole Cavtat.

Učenicima se kroz igru predstavio golemi problem otpada u moru odnosno, važnost kružnog gospodarstva u sklopu EU Zelenog plana te ih se pozvalo da prilikom recikliranja starih predmeta na kreativan način pokažu svoje vještine, u skladu s aktualnom Europskom godinom vještina 2023. Naime, osnovni zadatak igre bio je recikliranje već korištenih materijala za izradu novog predmeta – skulpture morske kornjače.

Regionalna agencija DUNEA je u travnju održala kratku online prezentaciju za učenike u kojoj se pojasnila svrha, ekološka poruka i točna pravila igre. Nakon proteka roka za dostavu rješenja, evaluacijska komisija u kojoj  su članice bile djelatnice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, je po kriterijima ocjenjivanja (izrada od prethodno korištenih materijala, inovativnost, kreativnost, umjetnički izričaj, raspon upotrebe tehnika, trodimenzionalno oblikovanje, estetska kvaliteta rada, uloženi trud), ocjenama od 1 do 5 ocijenila radove.

Nakon objave rezultata uslijedilo je darivanje pobjedničkog razreda prigodnim simboličnim nagradama.