Obilježen Svjetski Dan vlažnih staništa

Vlažna staništa za našu budućnost: Živjeti održivo – slogan je pod kojim se obilježio Svjetski dan vlažnih staništa u Metkoviću, 02. veljače 2016.god.

U suradnji sa Srednjom školom Metković, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije, organizirala je u Gradskom kulturnom središtu Metković radionicu namijenjenu učenicima srednjih škola i njihovim nastavnicima u svrhu edukacije sudionika o važnosti zaštite i očuvanja vlažnih staništa. Naime, 02. veljače obilježava se kao Svjetski dan vlažnih staništa, čime se podsjeća na datum potpisivanja Ramsarske konvencije – međunarodnog sporazuma o zaštiti vlažnih staništa, potpisanog u iranskom gradu Ramsaru 02. veljače 1971. godine.

Izrađivač i voditeljica programa radionice je stručna suradnica Kristina Šetka. Facilitator programa bila je viša stručna suradnica za promicanje Nikolina Đangradović.

Na radionici, koju su uvodno otvorili i pozdravili predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Javne ustanove, Grada Metkovića i Srednje škole Metković, učenici i nastavnici su imali priliku doznati nešto više o zaštiti prirode u području Delte rijeke Neretve, važnosti očuvanja vlažnih staništa, pticama koje su zabilježene i prepoznatljive na ovom području kao i ulozi prirodoslovnih muzeja u zaštiti prirode. Predavanja su održali djelatnici Javne ustanove Kristina Šetka, Maroje Burić i Dubravko Dender te Ivana Baće, ravnateljica Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću.

Osim toga, u drugom dijelu radionice učenici su pokazali svoje sposobnosti na način da su kuhari prezentirali slastice od tradicionalnih proizvoda iz močvarnog staništa delte Neretve koje su se mogle degustirati, upravni referenti prezentirali su odabrane teme iz Zakona o zaštiti prirode (opće odredbe, zaštićena područja i prekršajne odredbe), ekonomisti održive oblike turizma u području Delte rijeke Neretve, postojećem stanju i novim mogućnostima s naglaskom na turističko promatranje ptica (birdwatching) a građevinski tehničari prezentirali su maketu promatračnice za ptice, izrađenu prema Izvedbenom projektu promatračnice za ptice Javne ustanove koja se radi u okviru projekta NIP.

U Hrvatskoj je na Ramsarski popis uvršteno ukupno 5 područja: Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, ribnjaci Crna Mlaka, Vransko jezero i donji tok Delte Neretve. Delta rijeke Neretve uvrštena je na Ramsarski popis 18. siječnja 1993. godine u površini od 12,742 ha i predstavlja ostatke rijetkih reliktnih sredozemnih močvara sa očuvanim obalnim lagunama. Jedina je prava delta u Hrvatskoj koja je u dobrom dijelu sa svim svojim obilježjima vlažnog i močvarnog područja još uvijek očuvana. Iako je veći dio nekad nepreglednih močvarnih prostora danas izmijenjen, ovdje su još uvijek očuvane velike površine močvarnih staništa, a posebno su značajni prostrani trščaci, koji su najveći i vrstama najbogatiji u cijelom sredozemnom dijelu Hrvatske.