Na natjecanju Europsko stablo 2023. godine, Republiku Hrvatsku predstavljao je Hrast lužnjak iz Drežničkog polja u Ogulinu s pričom o Čarobnoj šumi i osvojio 16. mjesto u ukupnom poretku, s ukupno 4.814 osvojenih glasova. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, kao nacionalni koordinator natjecanja Hrvatsko stablo 2022. godine, kandidirala je hrvatskog predstavnika na europsko natjecanje Europsko stablo 2023. godine.

Između sveukupno šesnaest kandidata na natjecanju Europsko stablo 2023. godine, uvjerljivo je pobijedio Hrast Fabrykant iz Poljske s osvojenih 45.718 glasova. Drugo mjesto osvojio je Hrast lužnjak – zmajev hrast iz Slovačke s 18.198 glasova, dok je treće mjesto pripalo Koloniji stabala jabuka iz Krolevtsija iz Ukrajine s osvojenih 14.219 glasova.

Većina stabala koja se natjecala ove godine, uključujući i pobjednike natjecanja, posadio je čovjek, dok su neka od njih već davno posađena, što dodatno naglašava važnost vizije u upravljanju stablima, šumama i prirodom. Odgovorne odluke i vizionarsko upravljanje imaju potencijal obogatiti bioraznolikost i pozitivno utjecati na šume, krajolike, pa čak i gradove kao u slučaju ovogodišnjeg pobjednika koji raste u srcu Łódźa. Također, natjecanje je i prilika da se podsjetimo na važnost gospodarenja stablima i šumama u okviru Svjetskog dana šuma.

Pobjednik ovogodišnjeg natjecanja s pričom Kralj hrastova u moru cvijeća predstavlja jedno od najizvornijih stabala u Poljskoj i simbol dugovječnosti i mudrosti. Njegov jedinstveni oblik privlači posjetitelje u park Klepacz u Łódźu. Jedan njegov ogranak oblika je slova S i dugačak je preko 20 metara. Njegova krošnja doseže impresivnih 33 metra. U proljeće se može diviti livadama boje safira oko stabla hrasta, punima vrsta roda procjepaka (lat. Scilla luciliae i Scilla sqill) koje naglašavaju plemenitu prirodu stabla.

Tijekom natjecanja, koje je trajalo od 01. do 28. veljače 2023. godine, ponovno je zabilježen  rekordan broj glasova, sveukupno 177.486, što govori u prilog natjecanju Stablo godine koje je iz godine u godinu sve više prepoznato od strane zaljubljenika u prirodu i stabala koja su usko vezana uz život čovjeka. Službeni rezultati dostupni su putem internetske stranice www.treeoftheyear.org.

Ceremonija proglašenja pobjednika tradicionalno se održala u Europskom parlamentu u Bruxellesu, a proglašenju pobjednika sudjelovali su predstavnici Environmental Partnership Association (EPA) organizacije, nacionalni koordinatori natjecanja, prijavitelji kandidata na nacionalna natjecanja te brojni zaljubljenici u stabla. Proglašenje pobjednika natjecanja Europsko stablo godine simbolično se održava svake godine ususret Svjetskom danu šuma 21. ožujka.

Cilj natjecanja Stablo godine je promocija biološke raznolikosti i prirodnih bogatstava diljem Europske unije. Natjecanjem se nastoje promicati pojedinačna stabla i njihovo značenje u prirodnoj i kulturnoj baštini koja iziskuju našu brigu i zaštitu. Natjecanje Stablo godine, za razliku od drugih natjecanja, ne usmjerava se na ljepotu, veličinu ili dob stabla, nego na njegovu priču i povezanost s ljudima.

U tijeku su pripreme za ovogodišnje nacionalno natjecanje Hrvatsko stablo 2023. godine, a početak nominacija očekuje se već tijekom svibnja. Pobjednik nacionalnog natjecanja bit će kandidiran za slijedećeg predstavnika Republike Hrvatske na natjecanju Europsko stablo 2024. godine.

Pozivamo sve zainteresirane da ispričaju priču o svom stablu i time pridonesu promociji natjecanja u Republici Hrvatskoj kao i podizanju svijesti o važnosti očuvanja stabala kao izuzetnog biološkog resursa.

Ovim putem zahvaljujemo g. Goranu Tomiću iz Ogulina, koji je prijavio hrast lužnjak na Hrvatsko stablo 2022. godine, na sudjelovanju kao i ovogodišnjem doprinosu promociji natjecanja i angažmanu.