Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije organizirala je, u sklopu projekta Održiva zaštićena područja kao ključna vrijednost za dobrobit ljudi – GREENHEALTH, akciju čišćenja otpada u značajnom krajobrazu Konavoski dvori  08. svibnja 2024. godine. Tom je prigodom obilježen i Dan Europe koji se u zemljama članicama Europske Unije obilježava svake godine 09. svibnja.

Akciji čišćenja značajnog krajobraza Konavoski dvori pridružili su se štićenici i djelatnici Centra za rehabilitaciju Josipovac, Mlini koji pruža usluge stalnog, tjednog i privremenog smještaja odraslim osobama s intelektualnim teškoćama kao i predstavnici Udruge Agroturizam Konavle.

Djelatnici Javne ustanove upoznali su sudionike s projektom GREENHEALTH, prirodnim vrijednostima značajnog krajobraza Konavoski dvori kao i prijetnjama koje otpad može predstavljati. Na akciji čišćenja sudionici su prikupili veće količine otpada antropogenog porijekla pri čemu je najzastupljenija vrsta otpada bila plastika. U proteklih 50 godina upotreba plastike postala je neizostavan dio našeg svakodnevnog života, olakšavajući mnoge aspekte života, ali istovremeno stvarajući ozbiljne probleme za okoliš.

Akcija čišćenja dobar je spoj zaštite prirode i zdravstvenog sektora budući da je cilj projekta GREENHEALTH jačanje bioraznolikosti regija Europske unije poboljšanjem upravljanja zaštićenim područjima kao ključnom vrijednosti za dobrobit ljudi, kao i stvaranje veza između zdravstvenih i ekoloških politika i uključivanje inicijativa za ljudsko zdravlje u programe zaštićenih područja. Društvene koristi takvih područja za europske građane bile bi maksimalno uvećane. Stoga je potrebno identificirati, odabrati te konačno prenijeti najbolju praksu među regijama.

Uz Javnu ustanovu projektno partnerstvo čini šest organizacija koje pokrivaju europska područja s različitim kategorijama zaštite: Autonomna zajednica regije Murcia (ES), Podkarpatska regija (PL), Sjeverna i zapadna regionalna skupština (IE), Prešovska samoupravna oblast (SK), Prirodni rezervat Kullaberg (SE) kao i EUROPARC Federation (DE).

Projekt GREENHEALTH započeo je 01. ožujka 2023. godine i traje do 31. svibnja 2027. godine, a ukupna vrijednost iznosi mu 1.745.776.00 EUR, od čega je 80% sufinancirano sredstvima Europske unije, program Interreg Europe (1.367.745,20 EUR). Za provedbu aktivnosti Javne ustanove predviđeno je 139.670,00 EUR.