Hrvatsko stablo godine

Nacionalno natjecanje Hrvatsko stablo godine prvi put je održano 2017. godine kada je Environmental Partnership Association, nositelj imena Tree of The Year, prihvatio kandidaturu Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije za nacionalnog koordinatora u ime Republike Hrvatske, čime se našoj zemlji omogućilo sudjelovanje na međunarodnom natjecanju Europsko stablo godine.

Stoga će Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, kao nositelj imena Hrvatsko stablo godine, organizirati natjecanje koje će provoditi u suradnji s Fakultetom šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim šumama d.o.o. te Hrvatskim agrometeorološkim društvom.

U sklopu nacionalnog natjecanja bira se Hrvatsko stablo godine, a Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije pobjednika će, u ime  Republike Hrvatske, kandidirati za finale natjecanja Europsko stablo godine.

Natjecanjem i promocijom priča o pojedinim stablima značajnim za život lokalne zajednice želi se podignuti svijest javnosti o značenju i važnosti očuvanja bioraznolikosti za život čovjeka i opstanak čovječanstva. Tim se natjecanjem također nastoji privući ljude i potaknuti  lokalne zajednice da se uključe u zaštitu prirode i lokalne baštine.

Na taj se način promoviraju stabla kao bitan element našega kulturnog i prirodnog bogatstva, te privlači pozornost javnosti i medija na zaštitu i očuvanje prirodnih vrijednosti i bioraznolikosti.

  • Republika Hrvatska prvi je put sudjelovala na natjecanju Europsko stablo godine 2018. godine i zauzela je 7. mjesto. Kandidat za natjecanje Europsko stablo godine bila je Platana na trgu u Trstenom (Platanus orientalis L.) koja je zaštićena u kategoriji spomenika parkovne arhitekture. Platana je stara više od 500 godina, znanstvena je i kulturna poveznica između prošlosti i sadašnjosti te prepoznatljiv simbol Trstenoga, ali i nacionalnog prirodnog nasljeđa.
  • Republiku Hrvatsku je 2019. godine na natjecanju Europsko stablo godine predstavljao zaštićeni spomenik prirode Gupčeva lipa (Tilia platyphyllos Scop.) te je osvojila 11. mjesto.
  • 2020. godine Zaljubljeni Ginko iz Daruvara (Ginkgo biloba L.) ostvario je najzapaženiji uspjeh Republike Hrvatske u natjecanju Europsko stablo godine osvojivši 2. mjesto u izboru za Europsko stablo 2020. godine.
  • 2021. godine Republiku Hrvatsku na natjecanju Europsko stablo godine predstavljala je Najstarija Medulinka – Čokoladno stablo naših uspomena (Celtis australis L.) i osvojila 10. mjesto u ukupnom poretku.

KANDIDATURA NAJSTARIJE MEDULINKE ZA NATJECANJE EUROPSKO STABLO GODINE U 2021. GODINI

KANDIDATURA GINKA ZA NATJECANJE EUROPSKO STABLO GODINE U 2020. GODINI

KANDIDATURA GUPČEVE LIPE  ZA NATJECANJE EUROPSKO STABLO GODINE U 2019. GODINI

KANDIDATURA PLATANE NA TRGU U TRSTENOM ZA NATJECANJE EUROPSKO STABLO GODINE U 2018. GODINI