Hrvatsko stablo godine

Nacionalno natjecanje Hrvatsko stablo godine prvi put je održano 2017. godine kada je Environmental Partnership Association (EPA), nositelj imena Tree of The Year, prihvatio kandidaturu Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije za nacionalnog koordinatora u ime Republike Hrvatske, čime se našoj zemlji omogućilo sudjelovanje na međunarodnom natjecanju Europsko stablo godine.

Stoga Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, kao nositelj imena Hrvatsko stablo godine, od 2017. godine organizira i provodi nacionalno natjecanje u suradnji s Fakultetom šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim šumama d.o.o. te Hrvatskim agrometeorološkim društvom.

U sklopu nacionalnog natjecanja bira se Hrvatsko stablo godine, a Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije pobjednika, u ime Republike Hrvatske, kandidira za finale natjecanja Europsko stablo godine sastavljenog od pobjednika nacionalnih natjecanja diljem Europe.

Natjecanjem i promocijom priča o pojedinim stablima značajnim za život lokalne zajednice nastoji se podići svijest javnosti o značenju i važnosti očuvanja bioraznolikosti za život čovjeka i opstanak čovječanstva. Također se predmetnim natjecanjem nastoji privući ljude te potaknuti lokalne zajednice da se uključe u zaštitu prirode i lokalne baštine, kao i promocije stabala kao bitnog elementa našega kulturnog i prirodnog bogatstva.

Zanimljivosti:

  • Republika Hrvatska prvi je put sudjelovala na natjecanju Europsko stablo godine 2018. godine i zauzela 7. mjesto. Kandidat za natjecanje Europsko stablo godine bila je Platana na trgu u Trstenom (Platanus orientalis L.) koja je zaštićena u kategoriji spomenika parkovne arhitekture.
  • Republiku Hrvatsku je 2019. godine na natjecanju Europsko stablo godine predstavljao zaštićeni spomenik prirode Gupčeva lipa (Tilia platyphyllos Scop.) koja je osvojila 11. mjesto.
  • 2020. godine Zaljubljeni Ginko iz Daruvara (Ginkgo biloba L.) ostvario je najzapaženiji uspjeh Republike Hrvatske u natjecanju Europsko stablo godine osvojivši 2. mjesto u izboru za Europsko stablo 2020. godine.
  • 2021. godine Republiku Hrvatsku na natjecanju Europsko stablo godine predstavljala je Najstarija Medulinka – Čokoladno stablo naših uspomena (Celtis australis L.) i osvojila 10. mjesto u ukupnom poretku.
  • 2022. godine Republiku Hrvatsku na natjecanju Europsko stablo godine predstavljao je Mamutovac Stoljetni div u srcu Slavonije i osvojio 11. mjesto u ukupnom poretku.
  • 2023. godine Republiku Hrvatsku na natjecanju Europsko stablo godine predstavljao je Hrast lužnjak iz Drežničkog polja i osvojio 16. mjesto u ukupnom poretku.
  • 2024. godine Republiku Hrvatsku na natjecanju Europsko stablo godine predstavljat će Murva na Skradinskom buku – Zelena dama nacionalnog parka Krka.

KANDIDATURA HRASTA LUŽNJAKA IZ DREŽNIČKOG POLJA ZA NATJECANJE EUROPSKO STABLO GODINE U 2023. GODINI

KANDIDATURA STOLJETNOG DIVA U SRCU SLAVONIJE ZA NATJECANJE EUROPSKO STABLO GODINE U 2022. GODINI

KANDIDATURA NAJSTARIJE MEDULINKE ZA NATJECANJE EUROPSKO STABLO GODINE U 2021. GODINI

KANDIDATURA ZALJUBLJENOG GINKGA IZ DARUVARA ZA NATJECANJE EUROPSKO STABLO GODINE U 2020. GODINI

KANDIDATURA GUPČEVE LIPE  ZA NATJECANJE EUROPSKO STABLO GODINE U 2019. GODINI

KANDIDATURA PLATANE NA TRGU U TRSTENOM ZA NATJECANJE EUROPSKO STABLO GODINE U 2018. GODINI