JAVNA USTANOVA SUDJELOVALA U PUŠTANJU OPRAVLJENE SOVE UŠARE (Bubo bubo) U PRIRODU

Predstavnice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije, u suradnji s Ornitološkim društvom Brkata sjenica iz Metkovića, sudjelovale su u puštanju sove ušare (Bubo bubo) u prirodu.

Sovu ušaru pustio je Bariša Ilić, predsjednik Ornitološkog društva Brkata sjenica na njeno prirodno obitavalište. Nakon puštanja u prirodu, ustanovljeno je da se radi o ženki sove ušare koja je svojim glasanjem odgovarala na dozivanje mužjaka.

Naime, sova ušara pronađena je 26. rujna 2014. uz korito Stare Neretve na Kladi. Ornitološko društvo zbrinulo je sovu ušaru koja je stradala od udara o dalekovodne žice, budući su ustanovili da zbog oštećenog krila ne može letjeti. Ptica je otpremljena u Sokolarski centar u Šibenik na rehabilitaciju te je nakon potrebne njege vraćena u okolicu Metkovića gdje je i puštena.

Sova ušara noćna je ptica veličine oko 60 cm s rasponom krila do 180 cm. Lovi u sumrak i noću, hrani se sitnim glodavcima, ježevima te manjim pticama a u Neretvi je dosta česta stanarica. Nalazi se na popisu Pravilnika o strogo zaštićenim vrstama (NN 144/13) i Uredbe o ekološkoj mreži (NN 124/13) te ujedno predstavlja ugroženu vrstu gnjezdarica prema Crvenoj knjizi ptica Republike Hrvatske.