U sklopu projekta Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve održana je još jedna od Škola u prirodi pod nazivom Idemo promatrati ptice na ušću rijeke Neretve 31. svibnja 2019. godine u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Ovog puta, tridesetak učenika od drugog do četvrtog razreda OŠ don Mihovila Pavlinovića iz Metkovića, boraveći u međunarodno važnom močvarnom području, upoznali su se s prirodnim specifičnostima doline Neretve, koja predstavlja stanište mnogobrojnim vrstama ptica. Radom u grupama, učenici su spoznali veliku raznolikost ptica na ušću Neretve i naučili uočavati te opisivati sličnosti kao i razlike među različitim vrstama ptica. Također, isprobali su i tehniku korištenja dalekozora promatrajući ptice i učeći nazive promatranih vrsta ptica uz stručnu pomoć predstavnika udruge Brkata sjenica iz Metkovića.

Kako bi se što bolje snašli u prostoru, predstavnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) iz ispostave Metković pokazali su djeci jednostavne tehnike snalaženja i korištenja topografskom kartom i kompasom prilikom boravka u prirodi.

Cilj ove edukacije, pored podizanja svijest učenika o zaštiti prirode je i važnost očuvanja bioraznolikosti kroz promociju zaštićenih dijelova prirode i ekološke mreže Natura 2000.