Na Mljetu održana radionica – „Mala škola prirodoslovlja: Naš krš“

Dvodnevni edukativni program Mala škola prirodoslovlja – Naš krš, realiziran u suradnji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije, Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik i Nacionalnog parka Mljet održan je 31.05. i 01.06. 2011.god u O.Š. Mljet u Babinom polju.

Autorice i voditeljice edukativnog programa su mr.sc. Marija Crnčević, dipl.inž.biol., ravnateljica Javne ustanove i Katarina Ivanišin Kardum, pedagoginja Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik sa suradnicima Mateom Špikom, dipl.inž.biol. i Ernom Raguž Lučić, dipl.ing.agr. iz Javne ustanove.

Edukacija o speleologiji kao znanstvenoj disciplini s posebnim osvrtom na speleološke tehnike istraživanja, očuvanje i pravilno upravljanje speleološkim objektima bila je osnovna svrha radionice. Program prezentacije speleoloških tehnika istraživanja i povezivanje pedagoškog rada privukao je više od 50 učenika od prvog do osmog razreda. Edukativni program odvijao se u tri dijela:

Tijekom prvog dijela održano je stručno izlaganje o speleološkim objektima i zakonskim okvirima zaštite podzemne faune, biospeleologije i metodologiji istraživanja špilja.
Tijekom drugog dijela prezentirana je speleološka oprema nakon čega su učenici vježbali kako je primijeniti.

Kao završni dio programa održana je kreativna radionica tijekom koje su učenici, temeljem prethodnih informacija, u prostorijama škole izradili model špilje od papira koju će i nakon završetka programa moći posjećivati i učiti o špiljskom nakitu – šišmišima, stalagmitima i stalaktitima.