NETCET projekt

Na poziv Hrvatske agencije za zaštitu okoliša i prirode, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovala je na predstavljanju rezultata sastanaka i radionica za izradu Planova upravljanja s akcijskim planovima za zaštitu kitova i morskih kornjača u Hrvatskoj u sklopu IPA Adriatic CBC projekta NETCET – Mreža za očuvanje kitova i morskih kornjača u Hrvatskoj 27. studenog 2015. u Zagrebu.

Glavni cilj projekta je uspostava suradnje i jačanje mreže institucija, organizacija i pojedinaca uključenih u zaštitu kitova i morskih kornjača u Jadranskom moru. U okviru radnog paketa predviđena je izrada zajedničke jadranske Strategije za očuvanje kitova i morskih kornjača te izrada pojedinačnih, nacionalnih Planova upravljanja s akcijskim planovima za očuvanje tih vrsta.

Predstavljanje je okupilo 30-ak djelatnika iz Javnih ustanova, Nacionalnih parkova i Parkova prirode u Hrvatskoj, kao i predstavnike Ministarstva zaštite okoliša i prirode te pripadnike ribarskog sektora. Prisutni su tako imali prilike čuti o rezultatima projekta NETCET, regionalnoj strategiji te analizi rezultata Protokola za dojavu i djelovanje u slučaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja.