Djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije već treću godinu uzastopno provode praćenje stanja (monitoring) jadranske kozonoške (Himantoglossum adriaticum).

Riječ je o vrsti iz porodice orhideja, odnosno kaćuna (Orchidaceae) i jednoj od najrjeđih biljnih vrsta u našoj Županiji. Poznata je samo s jednog lokaliteta na Lisačkim rudinama, u Dubrovačkom primorju, a do sada su tu zabilježene od jedne do tri jedinke. Spomenuti je lokalitet dio ekološke mreže (NATURA 2000) i njime upravlja Javna ustanova.

Osim manje količine građevinskog otpada odloženog uz cestu, druge ugroze za ovu malu populaciju nisu utvrđene. Takav otpad može predstavljati značajnu prijetnju ukoliko sadržava sjemenke vrsta koje na određenom području prirodno ne obitavaju. To se prije svega odnosi na strane – invazivne vrste, koje su na ovaj način proširene u različite dijelove Dubrovačko-neretvanske županije.

Gomolji orhideja mogu živjeti više godina i biljka ne mora cvjetati svake godine. Ove sezone uvjeti su očito bili povoljni, pa je na lokalitetu utvrđeno čak 18 jedinki jadranske kozonoške. Cvjeta kasnije od većine vrsta iz ove porodice, a najveći primjerci viši su od jednog metra.

Sljedeće, najbliže nalazište u Hrvatskoj nalazi se na otoku Braču, no nije isključeno kako postoje lokaliteti na kojima još nije pronađena.

Stoga vas pozivamo da, ukoliko uočite jadransku kozonošku, koordinate ili približnu lokaciju s fotografijama dostavite djelatnicima Javne ustanove na mail info@zastita-prirode-dnz.hr. Na taj ćete način sigurno pomoći očuvanju ove vrste, ne samo u našoj Županiji, već i u cijeloj Hrvatskoj. Krški travnjaci i rubovi šuma, staništa su na kojima je možete očekivati, a ne postoji slična vrsta s kojom je možete zamijeniti.