Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s udrugom Biom održala je 25. ožujka 2022. godine radionicu za školsku djecu pod nazivom Kljun i kljucanje.

Oko dvadesetak učenika od 1. do 4. razreda Osnovne škole Kula Norinska, boraveći u posebnom ornitološkom rezervatu Kuti imalo je prilike upoznati se s različitim oblicima kljunova kod ptica te ih povezati s vrstom hrane za koju su najpogodniji. Nakon uvodne rasprave o tome što je kljun i čemu služi, te prilagodbi kljuna na različite vrste prehrane i način života, uslijedila je igra zagrijavanja – demonstracija važnosti brzine i preciznosti kod hranjenja, a nakon toga igre povezivanja kljunova s načinom prehrane i to kroz povezivanje vrste hrane i alatke, povezivanje alatke i oblika kljuna te povezivanje oblika kljuna i vrste ptice. Kao imitacija kljuna poslužio je alat poput pinceta, kliješta, škara, dijetla i čekića, cjediljke i dr. Za kraj učenici su pred svojim kolegama predstavili naučene vrste ptica vježbajući prezentacijske vještine.

Ptice se u prirodi susreću s različitim poteškoćama pri hranjenju – brzina hranjenja im je ograničena, a pritom se moraju natjecati za hranu s drugim pticama, te izbjegavati onečišćenja i štetne tvari koje ponekad sliče na hranu. Posebno prilagođeni kljunovi im stoga pomažu da budu brže i uspješnije u hranjenju.

Cilj radionice je edukacija i popularizacija prirodoslovlja te podizanje razine svijesti učenika doline Neretve o važnosti očuvanja prirode i bioraznolikosti za život čovjeka.