Održana treća radionica povodom Dana zaštite prirode i Međunarodnog dana bioraznolikosti

Povodom obilježavanja Dana zaštite prirode i Međunarodnog dana bioraznolikosti (22. svibnja 2016.) organizirana je zadnja edukacijska radionica pod nazivom Tajni život morske trave u sklopu projekta Kartiranje, monitoring i upravljanje prekograničnom Natura 2000 mrežom na moru – 4M projekt na otoku Lokrumu 30. svibnja 2016. godine. Organizatori radionice su bili Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i Javna ustanova Rezervat Lokrum.

Učenicima trećeg razreda Područne škole Montovjerna u prvom dijelu radionice predstavljena je izložba Neka plavo ostane plavo u svrhu upoznavanja s pojmovima bioraznolikost i zaštitom podmorja i morskih vrsta.

U drugom dijelu radionice učenici su imali priliku izračunati starost pojedinih primjeraka morske trave (voga) prikupljenih na otoku Lokrumu mjerenjem dužine rizoma te su ispunjavali crtanku Tajni život morske trave.

Navedene radionice osmišljene su i financirane u okviru projekta Kartiranje, monitoring i upravljanje prekograničnom Natura 2000 mrežom na moru – 4M projekt. Nositelji projekta su Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce i Udruga Green Home, a partneri su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko – neretvanske županije i Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore. Projekt se financira u sklopu Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Crna Gora (IPA II b 2012/2013). Ukupna vrijednost projekta je 333.253,39 eura, a EU financira projekt s 283.265,39 eura. Ugovorno tijelo u Republici Hrvatskoj je Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske.