“Kolika je bila tuna u našemu Muzeju?”

Povodom obilježavanja međunarodnog Dana biološke raznolikosti, Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj i međunarodnog Dana muzeja, u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik otvorena je izložba „Kolika je bila tuna u našemu Muzeju?“ s temom očuvanja staništa i biološke raznolikosti podmorja, namijenjena različitim ciljnim skupinama. Katarina Ivanišin Kardum, pedagog Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, Marija Crnčević iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije i Marijana Cukrov iz Uprave za inspekcijske poslove zaštite prirode pri Ministarstvu kulture, autorice su izložbe koja je privukla veliki broj građana, osobito mlađih generacija.

Izložba, koja se temelji na muzejskim predmetima glavi i repu tune, nastavljajući rad dubrovačkog prirodoslovca Balda Kosića, osmišljena je prema dostupnim pisanim povijesnim izvorima i znanstvenim saznanjima o ovoj vrsti. Stručnim i znanstvenim radom određene su dimenzije tune, koje su korištene u edukativnim programima, tijekom kojih su se kroz kreativan rad ispitivale različite mogućnosti njihove primjene u svrhu izrade modela u prirodnoj veličini.

Na primjeru istraživanja muzejskih predmeta glave i repa tune Thunnus thynnus (Linnaeus, 1758.), vrste opisane u crvenoj knjizi morskih riba Hrvatske, sudionici radionica upoznali su se s IUCN kategorijama ugroženosti te zakonskim propisima. Budući je predmetna tuna ulovljena u Malostonskom zaljevu 1897. godine poseban osvrt je na spomenutom, zakonom zaštićenom području posebnog rezervata u moru, navedenom i u ekološkoj mreži RH.