Informativni letak o požarima raslinja u delti Nereve, objavljen u suradnji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Metkovića, Policijske postaje Metković i Javne vatrogasne postrojbe Metković, predstavljen je na konferenciji za medije u galeriji Ustanove za kulturu i sport Metković 12. ožujka 2018.

Glavni cilj letka je informiranje građana, ali i posjetitelja, o važnosti prevencije nekontroliranih požara tršćaka. Građanima Metkovića namijenjeno je tri tisuće informativnih letaka o važnosti sprečavanja požara raslinja u dolini Neretve, koje će dobiti putem komunalnih računa.

Konferenciju za medije otvorio je gradonačelnik Grada Metkovića Dalibor Milan, predstavljajući uvodno izradu i namjenu letka putem kojeg se upozorava na nekontrolirane požare tršćaka, koji uz prirodu, ugrožavaju također i kuće te poljoprivredna zemljišta. Letkom su također propisane, sukladno Zakonu o zaštiti požara i određene kazne, međutim sama svrha letka je upravo prevencija, a ne represija građana u cilju očuvanja delte Neretve.

Naime, delta Neretve, kao Ramsarski međunarodno važno (močvarno područje) ujedno je stanište brojnih životinjskih i biljnih vrsta. Također je i od važnosti za čovjeka, u smislu smanjivanja štete od poplava, budući zadržava velike količine poplavnih voda.

Osim gradonačelnika, na konferenciji za medije prisutnima su se obratili i ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije Ivica Grilec i načelnik Policijske postaje Metković Dragan Sršen.

Ravnatelj Javne ustanove Ivica Grilec istaknuo je da delta Neretve predstavlja prostor iznimne prirodne vrijednosti i biološke raznolikosti te da se na području grada Metkovića nalaze tri posebna rezervata – ornitološka Prud, Pod Gredom i Orepak, dok ostatak neurbaniziranog područja čini sastavni dio ekološke mreže. Tršćaci predstavljaju staništa mnogobrojnim ptičjim vrstama, stoga su požari i paljenje istih neprihvatljiva pojava za sve u sektoru zaštite prirode. Upravo iz ovih razloga, pokrenuta je i procjena vrijednosti usluga ekosustava tršćaka u svrhu dobijanja financijske vrijednosti po jedinici površine, kako bi se znala približna materijalna šteta prilikom izbijanja požara, što će na sudu poslužiti kao osnova donošenja odluka protiv počinitelja.

Načelnik PP Metković Dragan Sršen naglasio je da se aktivnost čišćenja zemljišta od nametnika, korova i raslinja mora obavljati u skladu sa zakonskim propisima kazavši kako, svake godine od 01. lipnja do 30. listopada, temeljem županijske Odluke o zabrani spaljivanja na otvorenom prostoru, nije dozvoljeno spaljivanje. Izvan navedenog razdoblja, spaljivanje je dozvoljeno građanima isključivo uz prethodnu obavijest policiji, odnosno Javnoj vatrogasnoj postrojbi prema nadležnosti.

Sukladno Zakonu o zaštiti požara, fizička osoba koja izazove požar kažnjava se novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 kn do 150.000,00 kn ili zatvorom od 60 dana, dok je izazivanje požara iz nehaja kažnjivo novčanom kaznom od 2.000,00 kn do 15.000,00 kn.

U slučaju dovođenja u opasnost života ili imovine, može se izreći zakonska kazna zatvora do 3 godine, u slučaju da je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom, propisana zatvorska kazna je od šest mjeseci do pet godina.

Letak možete pogledati na sljedećoj poveznici: Zaustavimo požare raslinja u delti Neretve!