RIJEČNA KORNJAČA – projekt zaštite Mauremys rivulata

U sklopu projekta zaštite riječne kornjače Mauremys rivulata, jedne od dvije vrste slatkovodnih kornjača u Hrvatskoj koja je ujedno kritično ugrožena vrsta prema Crvenoj knjizi vodozemaca i gmazova Republike Hrvatske, u suradnji s Dušanom Jelićem, članom Hrvatskog herpetološkog društva (Hyla), djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije 16. i 17. srpnja 2012. obišli su staništa riječne kornjače u Stonskom (gdje živi najugroženiji dio populacije) i Konavoskom polju (gdje je zabilježena najjužnija populacija).

Preliminarna istraživanja prijašnjih godina pokazala su da je riječna kornjača u Hrvatskoj prisutna samo na području Dubrovačko – neretvanske županije u tri međusobno izolirane populacije.

Projekt zaštite riječne kornjače pokrenula je udruga Hyla osnovana 1997. godine čiji je osnovni cilj zaštita i proučavanje vodozemaca i gmazova u Hrvatskoj.

Kao jedan od rezultata projekta, izrađen je letak u suradnji HYLA – e, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije i Društva za očuvanje kulturne i prirodne baštine Konavala – Domovina. Tri partnera kontinuirano provode projekt zaštite riječne kornjače na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Klikom na donji link možete pročitati letak u cijelosti:

www.mauremys.com