Djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije organizirali su akciju čišćenja otpada na ušću rijeke Neretve kao dio aktivnost projekta CREW, 27. studenoga 2020. godine.

Zabilježene su i skupljene su veće količine naplavina antropogenog podrijetla te glomazni otpad, pri tom ostavljajući na obali nanose prirodnog porijekla (morsku vegetaciju, lišće, grane i debla). Najzastupljenija vrsta otpada bila je plastika, najviše čepovi i boce, a zatim guma, stiropor, tkanina, papir.
Problem otpada na obalama voda nije samo estetski, već i takav da dospijevajući u vode, na razne načine ugrožava živi svijet, a posredno utječe i na čovjeka.

Tako velik broj životinjskih vrsta, kao što su ptice, kitovi, dupini, morske kornjače često zamijene plastiku za svoj plijen te je progutaju i uguše se.

Osim toga, plastika u vodi ulazi u prehrambeni lanac koji uključuje i nas ljude. Uslijed usitnjavanja većih komada plastike u vodi pod utjecajem sunca, valova i vjetrova nastaje mikroplastika – sitne plastične čestice manje od pola centimetra, koje kada se nađu u vodi ili sedimentu predstavljaju gotovo nevidljiv, ali opasan oblik zagađenja. Ribe, naime te plastične čestice zamjenjuju za hranu, jednako kao i raspadnute čestice pjenastog polistirena (stiropor) koji je također vrsta plastike.

Navedena akcija dio je aktivnosti u sklopu radnog paketa br.3. – Uspostava prekogranične zajedničke platforme za sva ciljana područja u koju će se, kao centralnu bazu podataka, zabilježiti stanje područja nastavno na prikupljeni otpad.

Pored Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, partneri s hrvatske strane su Javne ustanove Natura Jadera i Natura Histrica, dok su s talijanske strane, pored vodećeg partnera IUAV, Comune di San Benedetto Del Tronto, Unione Territoriale Intercomunale Riviera Bassa Friulana Riviere Basse Furlane, Patto Territoriale Ofantino i University of Camerino.

Javna ustanove jedna je od 8 partnera u projektu, koji obuhvaća ciljano područje delte rijeke Neretve gdje je u sklopu svog redovnog poslovanja, dužna održavati stabilno stanje područja, Natura 2000 staništa i vrsta. Ovim projektom definirat će se prikladni ciljevi upravljanja prekogranične suradnje te na taj način omogućiti definiranje odgovarajućih zaštitnih mjera.

Projekt se sufinancira iz programa INTERREG ITALIJA – HRVATSKA ukupne vrijednosti 1.836.947,50 eura, dok ukupne aktivnosti Javne ustanove iznose 202.025,00 eura. Trajanje projekta je od 01. prosinca 2018. do 30. kolovoza 2021. godine.