Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, kao nacionalni koordinator natjecanja Stablo godine u ime Republike Hrvatske, šestu godinu zaredom organizirala je i provela natjecanje Hrvatsko stablo godine. Nominacije kandidata trajale su od 01. svibnja do 31. srpnja 2022. godine, a javno glasovanje trajalo je od 01. do 30. rujna 2022. godine. Od 23. rujna 2022. do dana proglašenja pobjednika natjecanja Hrvatsko stablo 2022. godine rezultati glasovanja bili su nevidljivi.

Za titulu Hrvatskog stabla 2022. godine natjecalo se 5 kandidata: Naranča na katove (ljuta naranča – Citrus x aurantium) iz Kupara u Mlinima, Stabla Tinova djetinjstva (kostela ili košćela – Celtis australis) iz Vrgorca, Kostela (kostela ili košćela – Celtis australis) iz sela Jasenice pokraj Zadra, Kostela uspomena (kostela ili košćela – Celtis australis) iz općine Gradac te Čarobna šuma (hrast lužnjak – Quercus robur) iz Drežničkog polja u Ogulinu.

Pobjednik ovogodišnjeg natjecanja je Hrast lužnjak iz Drežničkog polja u Ogulinu s osvojenih  2603 glasa. S pričom o Čarobnoj šumi, ovaj hrast smjestio se među brojnim hrastovima lužnjacima što vjekovima rastu u krškom Drežničkom polju. Ovu šumu i hrast čini posebnima što rastu na nadmorskoj visini od 440 metara budući da s proljeća i na jesen polje kao magijom postaje jezero, a od šume ostaju vidljivi tek vrhovi krošanja najviših jedinki hrastova, poput našega hrasta. Premda ovo stablo nema ime, zajedno sa ostatkom šume predstavlja stanište brojnih endemskih vrsta, a samim time ovo područje prepoznato je od važnosti za europsku ekološku mrežu Natura 2000 čiji je ponositi dio.

Pobjednika nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo 2022. godine, Javna ustanova će u ime Republike Hrvatske kandidirati na finale natjecanja Europsko stablo 2023. godine, sastavljeno od pobjednika nacionalnih natjecanja zemalja partnera na projektu Stablo godine (engl. Tree of the Year). Partneri na provedbi projekta Hrvatsko stablo godine su Fakultet šumarstva i drvene tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske šume d.o.o. te Hrvatsko agrometeorološko društvo.

Rezultati ovogodišnjeg natjecanja:

R.B. Kandidat Broj glasova
1. Čarobna šuma 2603
2. Stabla Tinova djetinjstva 1988
3. Naranča na katove 1804
4. Kostela uspomena 506
5. Kostela iz Jasenica 153
SVEUKUPNO:

7054

Dosadašnjih godina Republiku Hrvatsku na natjecanju Europsko stablo godine predstavljali su Platana u Trstenom na trgu (2018.) s osvojenim 7. mjestom, Gupčeva lipa (2019.) s osvojenim 11. mjestom, Zaljubljeni Ginko iz Daruvara (2020.) s osvojenim 2. mjestom, Najstarija Medulinka – Čokoladno stablo naših uspomena (2021.) s osvojenim 10. mjestom te Stoljetni div u srcu Slavonije (2022.) s osvojenim 11. mjestom.

Ovim putem pozivamo sve građane diljem Republike Hrvatske, a i šire, da se uključe u promociju bioraznolikosti Republike Hrvatske, sudjelujući u glasovanju za izbor Europskog stabla godine koje će se održati početkom 2023. godine, ususret Svjetskom danu šuma (21. ožujka) kada će se kao i dosada proglasiti pobjednik europskog natjecanja. Natjecanjem Stablo godine, cilj je probuditi svijest javnosti o važnosti očuvanja stabala kao vrijednog dijela prirodne baštine i najvrjednijeg resursa kojim raspolažemo.

Zahvaljujemo svim finalistima natjecanja Hrvatsko stablo 2022. godine na uloženom trudu i angažmanu u promociji svojih kandidata, a pobjedniku želimo puno sreće u promociji Republike Hrvatske na natjecanju Europsko stablo 2023. godine!