POŽAR NIJE ŠALA – PREMIJERA ANIMIRANOG FILMA

U organizaciji Hrvatskog agrometeorološkog društva (HAgMD) i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, 29. rujna 2016., u prostorijama Javne ustanove Rezervat Lokrum održana je projekcija kratkometražnog animiranog filma Požar nije šala.

Animirani film edukativnog karaktera, namijenjen djeci osnovnoškolskog uzrasta, napravljen je u okviru projekta Požar, žestok neprijatelj šume čiji je nositelj HagMD, a partner Javna ustanova. Glavna poruka filma upravo je prikaz opasnosti koje požar predstavlja po materijalnu imovinu, prirodu i sigurnost ljudi, služeći kao medij za provođenje preventivnih mjera zaštite od požara te obrazujući djecu o uzročnicima požara, opasnostima koje šumski požari predstavljaju po život ljudi. Također, film upozorava na posljedice koje požar ostavlja na šume i njihov živi biljni i životinjski svijet te o sanaciji požarišta nakon požara. Alarmantan je podatak da period potreban da se izgorjela šuma obnovi jednak dužini prosječnog ljudskog vijeka.

Kroz film, najmlađe se želi obrazovati o štetama po materijalnu imovinu i prirodu koje požar ostavlja iza sebe, a čiji uzročnik je najčešće nepažnja čovjeka. Veliki šumski požari koji su tijekom ljeta 2015. harali poluotokom Pelješcem i otokom Korčulom te za sobom ostavili uništene šume i njihov živi svijet, bili su poticaj za nastanak ovog filma.

Film su financirali: Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, Splitsko-dalmatinska županija, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednca Grada Dubrovnika, Javna ustanova Rezervat Lokrum, Vatrogasna zajednica Dubrovačko-neretvanske županije i Javna vatrogasna postojba Dubrovački vatrogasci, čiji su predstavnici uvodno pozdravili prisutne uzvanike. Nakon uvodnih pozdrava, dodijeljene su Zahvalnice spomenutim institucijama za novčanu potporu u realizaciji animiranog filma.

Budući da Dubrovačko-neretvanska županija spada u najugroženija područja Republike Hrvatske s obzirom na ugroženost zaštićenih područja od šumskih požara, Javna ustanova kao partner s Hrvatskim agrometeorološkim društvom, prepoznala je važnost projekta i sudjelovala je u izradi kratkometražnog animiranog filma.

Osim edukacije Javna ustanova sudjeluje u provedbi nacionalnih i međunarodnih projekata iz područja zaštite od požara te postavljanja nadzornih kamera za detekciju ranog otkrivanja požara. Potrebno je kontinuirano ulagati sredstva u preventivne mjere zaštite od požara i dodatne edukacije, kako bi se podigla svijest stanovništva o važnosti očuvanja prirode i njenih ljepota.