Ovogodišnji kandidat za Europsko stablo godine, Gupčeva lipa nominirana ispred Republike Hrvatske kao pobjednik nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo godine, završila je utrku na 11. mjestu, osvojivši preko 14.000 glasova.

Među 15 kandidata za ovogodišnje natjecanje iz cijele Europe, hrvatsko stablo predstavljala je Gupčeva lipa jedini živi svjedok Velike seljačke bune koja se odvijala 1573. godine. Pod njezinom je krošnjom, prema narodnoj predaji, Matija Gubec okupljao je svoje istomišljenike i upravo ih je s ovog mjesta poveo u borbu za pravicu. Gupčeva lipa nalazi se pokraj crkve Sv. Jurja u Gornjoj Stubici. Stara je više od 400 godina. Lipa je visoka devet metara, a deblo joj ima opseg 4,70 metara. Zbog svoje starosti i povijesnog značenja lipa je 1957. godine proglašena zaštićenim spomenikom prirode. Kandidaturu Gupčeve lipe, kao nacionalni koordinator natjecanja Europsko stablo godine, ispred Republike Hrvatske, obavila je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Bademovo stablo sa snježnog brda u Pečuhu, predstavnik Mađarske, ovogodišnji je pobjednik natjecanja, sa osvojenih više od 45 tisuća glasova. 135-godišnji badem nalazi se ispred crkve Gospe Snježne u gradu Pečuhu. Njegovo cvjetanje simbol je vječne obnove otkad je biskup Janus Pannonius napisao svoju pjesmu o bademu 1466. godine. Stojeći na bijelim stijenama, prkoseći vjetrovima, ovo staro stablo već se prije 100 godina spominjalo s ljubavlju, a prekrasna panorama čarobnog krajolika i otisak povijesnih razdoblja od tada još više oduševljava.

Organizatori natjecanja su Environmental Partnership Association, the European Landowners Organisation i TeraPark u suradnji s Europskom komisijom, pod nadležnošću povjerenika Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo.

Cilj natjecanja je promocija biološke raznolikosti i prirodnih bogatstava diljem Europske unije. Natjecanje želi istaknuti značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini koja zaslužuju našu brigu i zaštitu. Natjecanje nastoji promicati pojedinačna stabla i njihove priče kao prirodne spomenike na isti način na koji UNESCO promiče svjetsku baštinu. U središtu natjecanja nisu ljepota, veličina ili starost stabla, već priča o stablu i njegova povezanost s ljudima. Traže se stabla koja su postala dio šire zajednice, stabla ukorijenjena u život i rad ljudi.

Svečano proglašenje ovogodišnjeg pobjednika održalo se 19. ožujka 2019. godine u Bruxellesu.