Uoči Svjetskog dana morskih kornjača, koji se obilježava 16. lipnja svake godine, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s Centrom za oporavak morskih kornjača – Aquarium Pula, organizira manifestaciju povratka morskih kornjača u prirodu.

                                                                                      Ovim putem pozivamo Vas na

                                                                manifestaciju povratka morskih kornjača u prirodu

                                                                                    u nedjelju 19. lipnja 2022. godine

                                                                   na plaži Vela Pržina u Lumbardi na otoku Korčuli

                                                                                              s početkom u 19:00 sati

Dvije jedinke morske kornjače, vrste glavata želva (Caretta caretta), imena Luka-Amadeo i Mini Koko, u potpunosti su se oporavile. Jedinke su pronađene i spašene u akvatoriju otoka Korčule, gdje će biti vraćene u more.

Glavni cilj izvođenja manifestacije povratka morskih kornjača u prirodu je podizanje svijesti javnosti o potrebi očuvanja morskih kornjača na području cjelokupne obale Jadranskog mora. Morske kornjače izložene su ljudskim utjecajima koji svakodnevno prijete njihovom opstanku kao što su: otpad u moru, klimatske promjene, protuzakoniti lov, pomorski promet, izljevi nafte, umjetna rasvjeta, neplanirani i nekontrolirani obalni razvoj, te destruktivne ribolovne tehnike. Morske kornjače ubrajaju se među najugroženije životinjske vrste, te su strogo zaštićene u Republici Hrvatskoj temeljem Zakona o zaštiti prirode (Narodne novine broj 80/13, 15/18, 14/19 i 127/19), odredbama Pravilnika o strogo zaštićenim vrstama (Narodne novine broj 114/13 i 73/16) i brojnim nacionalnim te međunarodnim propisima.

Ovim putem pozivamo lokalno stanovništvo, posebice djecu, sve zainteresirane posjetitelje i medije da se pridruže manifestaciji puštanja oporavljenih morskih kornjača u prirodno stanište te da svojim sudjelovanjem doprinesu podizanju svijesti javnosti o potrebi većeg i značajnijeg uključivanja u aktivnosti kojima svi zajedno možemo doprinijeti očuvanju i oporavku ugroženog morskog ekosustava i pripadajuće bioraznolikosti s posebnim naglaskom na najugroženije morske organizme.

Kontakt podaci za prijavu na manifestaciju povratka morskih kornjača u prirodu su:

e-mail: lkalafatovic@zastita-prirode-dnz.hr, broj mobitela: 0953777591.