Znanstvenici posjetili špilju Šipun u sklopu Međunarodnog simpozija o anhijalinim ekosustavima u Cavtatu

Drugi međunarodni simpozij o anhijalinim ekosustavima (2nd International Symposium on „Anchialine Ecosystems“) u organizaciji Hrvatskog biospeleološkog društva (HBSD) i Instituta Ruđer Bošković održan je prošlog tjedna uz prisustvo mnogobrojnih domaćih i stranih stručnjaka iz područja speleologije, geologije, kemije i biologije. Simpozij je trajao od 03. – 06. listopada 2012.god. u Cavtatu.

Tema simpozija bile su anhijaline kraške špilje – špilje i jame s podzemnim jezerima u kojima salinitet varira od gotovo slatke vode na površini do potpuno morske na dnu.

Simpozij je okupio eminentne znanstvenike iz 11 zemalja koji anhijaline ekosustave istražuju s različitih aspekata prirodnih znanosti (nastanak špilja – geolologija, kvaliteta vode – kemija i živi svijet – biologija).

U sklopu drugog dana održavanja kongresa, organiziran je posjet špilji Šipun koja se trenutno uređuje za javnost kao jedna od aktivnosti međunarodnog projekta „Nature for the future“ s ciljem turističke valorizacije zaštićenih prirodnih područja.

Šipun je zaštićen kao geomorfološki spomenik prirode od 1963. te je ujedno prva poznata i istražena anhijalina špilja na svijetu. Karakteriziraju je bogati špiljski ukrasi, stalno jezero i predstavlja tipski lokalitet za 18 podzemnih vrsta, što je ujedno najviše opisanih vrsta u jednoj špilji u Hrvatskoj.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije ove godine provela je dodatna istraživanja jezera u špilji Šipun u cilju monitoringa zbog iznimne biološke vrijednosti.

Nakon obilaska špilje Šipun sudionici drugog međunarodnog simpozija obišli su Prirodoslovni muzej u Dubrovniku u kojem je, u sklopu kongresa, upriličeno razgledavanje postavljenih postera sa speleološkom tematikom.