Na natjecanju Europsko stablo 2022. godine, Republiku Hrvatsku predstavljao je Stoljetni div u srcu Slavonije te osvojio jedanaesto mjesto u ukupnom poretku, s ukupno 26.225 osvojenih glasova.

Između sveukupno šesnaest kandidata na natjecanju Europsko stablo 2022. Godine, uvjerljivo je pobijedio Hrast Dunin – Čuvar prašume Białowieża iz Poljske s osvojenih 179.317 glasova. Drugo mjesto osvojio je Hrast šume Conxo – Drvo slobode iz Španjolske s 168.284 osvojena glasa, dok je treće mjesto pripalo Velikom hrastu plutnjaku iz Portugala s osvojenih 70.563 glasova.

Tijekom natjecanja, koje je trajalo od 01. do 28. veljače 2022. godine, ponovno je zabilježen  rekordan broj glasova, sveukupno 769.212, što govori u prilog natjecanju Stablo godine koje je iz godine u godinu sve više prepoznato od strane zaljubljenika u prirodu i stabala koja su usko vezana uz život čovjeka. Službeni rezultati dostupni su putem internetske stranice www.treeoftheyear.org.

Stoljetni div u srcu Slavonije je oko 130 godina staro stablo golemog mamutovca ili sekvoje (Sequoiadendron giganteum (Lindl.) J.Buchh.; sinonim: Sequoia gigantea (Lindl.) Decne.), predstavlja jedini zaštićeni primjerak ove vrste stabla u Hrvatskoj te se ubraja među najstarije primjerke u Europi. Pretpostavlja se da ga je tijekom 19. stoljeća posadila plemićka obitelj Schaumburg-Lippe, istodobno kada su najstarije sekvoje (izvan svog prirodnog staništa) zasađene u Engleskoj. Stablo golemog mamutovca zaštićeno je sukladno Zakonu o zaštiti prirode (Narodne novine broj 80/13, 15/18, 14/19 i 127/19) u kategoriji spomenika parkovne arhitekture kao pojedinačno stablo 1967. godine.

Priču o Stoljetnom divu u srcu Slavonije na nacionalno natjecanje Hrvatsko stablo 2021. godine prijavila je Turistička zajednica Grada Slatine, dok ga je kao nacionalnog pobjednika na europsko natjecanje kandidirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije – nacionalni koordinator natjecanja.

Ceremonija proglašenja pobjednika koja se tradicionalno održava u Europskom parlamentu u Bruxellesu nakon tri godine pauze, ponovno je održana uživo. Proglašenju pobjednika sudjelovali su predstavnici Environmental Partnership Association (EPA) organizacije, nacionalni koordinatori natjecanja, prijavitelji kandidata na nacionalna natjecanja te brojni zaljubljenici u stabla.

Prije velikog finala i predstavljanja ovogodišnjeg pobjednika tradicionalno je održana  konferencija Planting for the Future, radna konferencija Europske komisije čiji je plan razviti podlogu za sadnju više od 3 milijarde stabala kao odgovor na klimatske promjene u razdoblju do 2030-te godine. Predstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta, ministarstava, korporativnog sektora, banaka i zaklada, kao i predstavnici gradova i inicijativa za sadnju drveća te nevladine udruge iz cijele Europe, podijelili su svoja iskustva te dali preporuke kako što više uključiti aktere civilnog društva u ovaj ambiciozni plan. Snimka konferencije dostupna je online putem sljedeće poveznice – www.treeoftheyear.org.

Cilj natjecanja Stablo godine je promocija biološke raznolikosti i prirodnih bogatstava diljem Europske unije. Natjecanjem se nastoje promicati pojedinačna stabla i njihovo značenje u prirodnoj i kulturnoj baštini koja iziskuju našu brigu i zaštitu. Natjecanje Stablo godine, za razliku od drugih natjecanja, ne usmjerava se na ljepotu, veličinu ili dob stabla, nego na njegovu priču i povezanost s ljudima. Proglašenje pobjednika natjecanja Europsko stablo godine simbolično se održava svake godine ususret Svjetskom danu šuma 21. ožujka.

U tijeku su pripreme za ovogodišnje nacionalno natjecanje Hrvatsko stablo 2022. godine, a početak nominacija očekuje se već tijekom svibnja. Pobjednik nacionalnog natjecanja bit će kandidiran za slijedećeg predstavnika Republike Hrvatske na natjecanju Europsko stablo 2023. godine. Pozivamo sve zainteresirane da ispričaju priču o svom stablu i time pridonesu promociji natjecanja u Republici Hrvatskoj kao i podizanju svijesti o važnosti očuvanja stabala kao izuzetnog biološkog resursa.

Ovim putem zahvaljujemo Stoljetnom divu u srcu Slavonije na sudjelovanju te Turističkoj zajednici Grada Slatine na ovogodišnjem doprinosu promociji natjecanja i angažmanu.